Hírek

Melegszervezetek tiltakozása miatt vontak be egy focivébé-reklámot

Június 14. és július 15. között Szentpétervár ad otthont a 21. labdarúgó-világbajnokságnak. A négyévente megrendezésre kerülő sportrendezvény az egész világot megmozgatja. Egy hónapig minden a fociról szól és olyanok is a tévéképernyő elé tapadnak, akiknek egyébként eszükbe sem jut labdarúgó mérkőzést nézni.

Mindehhez intenzív reklámkampány is jár, különösen olyan futballnemzeteknál, mint amilyen Argentína. Egy reklám azonban túllőtt a célon, legalábbis helyi LMBT-szervezetek szerint.

A szöveg végig arra az üzenetre épít, hogy miközben Vlagyimir Putyin Oroszországa törvényekkel támad a melegekre és focivébét rendez, az igazi fociszurkolók imádnak ölelkező és meztelenül táncoló férfiakat nézni.

Elnök úr, azt halljuk, hogy az Ön országában nem elfogadottak a férfiak közötti szerelem megnyilvánulásai. Éppen ezért vagyunk bajban!” – hangzik el. “Putyin úr, ha Ön szerint a fériak közötti szerelem betegség, akkor mi nagyon betegek vagyunk. És tudja mit? Ez fertőző! (…) Nincs izgalmasabb látvány, mint egy csapatnyi, az öltözőben meztelenül ugráló férfi.

Az argentin szervezetek érzékenységét mindez annyira sértette – érzéketlennek és homofóbnak nevezték – hogy a csatorna gyorsan leszedte saját YouTube oldaláról és Twitterről. A krtikusok szerint a videó viccet csinál egy komoly témából és elbagatellizálja a melegek tényleg borzalmas oroszországi helyzetét, míg a támogatói szerint éppen ellenkezőleg, a reklám nyilvánvalóan melegpárti és éppen Putyint figurázza ki.

A hasonló világrendezvényeken évek óta hagyomány, hogy úgynevezett Pride House nyílik az LMBT-szurkolók, önkéntesek és versenyzők részére. E közösségi terek természetesen mindenki előtt nyitva állnak, aki szeretne többet megtudni az LMBT-sporttörténelemről, tájékozódni a lehetőségekről, vagy egyszerűen csak épp abból a sátorból nyomon követni valamelyik sporteseményt. Ezúttal azonban sokan rosszat sejtenek. Az ügy hátterének mi is utánajártunk.

Forrás: 444

Previous post

A melegek is megválasztották a maguk Eurovízió győztesüket

Next post

Segítség, ki kell húzni a fogam!