Kultúra

Melegsége miatt rúgta ki kiadója a szingapúri popsztárt

 

Pár évvel ezelőtt a Willie Tay néven született énekes az egyik legnagyobb névnek számított Szingapúrban a feltörekvő popsztárok között. Wiltay művésznév alatt olyan albumot adott ki, amit az év poplemezének választottak Los Angeles-ben, a közösségi médiában 400 ezren követték (miközben Szingapúr lakossága nem éri el a hatmilliót). Aztán a kiadója megrémült attól, hogy coming outolni készül, és inkább kirúgta.

A szingapúri apától és tajvani anyától származó Tay számára nem volt könnyű betörni a szórakoztatóiparba. A nagy kiadók először elhajtották, mert túl alacsonynak ítélték a 170 centis magasságával. Amikor már majdnem lemondott arról, hogy énekes legyen, egy spanyolországi nyaralás utolsó napján fedezték fel – egy parkban énekelt egy gitárral, amikor egy idős férfi (akit Tay szinte hajléktalannak nézett) átadta neki a névjegyét, valamint egy meghívást egy esti fogadásra. Az először habozó énekes számára csak a helyszínen derült ki, hogy a fogadást az Oscar-díjas Pedro Almodóvar tartotta. A rendező épp Szeretők, utazók című filmjét vetítette a vendégeknek, és megkérték az énekest, segítsen előadni élőben a filmzenét. Az este végén egy zenei producer egy meghallgatásra invitálta, ahol végül a nemzetközi ügynök Walter Dean és a Warner Music Singapore leszerződtette.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Wils (@heywils) által megosztott bejegyzés,

 

A spanyolországi kitérővel induló popkarrier közben évekig szenvedett amiatt, hogy a melegségét titkolnia kell, hogy nem lehet önmaga. Szingapúr pedig LMBTQ kérdésekben meglehetősen homofób. Két évig terjedő börtönbüntetés, pénzbírság és vesszőzés szabható ki a meleg férfiakra – bár ennek a törvénynek nem szereznek érvényt, 2007 és 2013 között “mindössze” kilenc személyt ítéltek el miatta. A társadalom kifejezetten konzervatív a kérdésben, háromnegyedük nem támogatja a házassági egyenlőséget és magát a homoszexualitást is elítéli. (Miközben a miniszterelnök nyíltan meleg unokaöccse, az államalapító politikus unokája összeházasodott az azonos nemű párjával.)

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Wils (@heywils) által megosztott bejegyzés,

 

Tay azonban még ebben a közegben is úgy érezte, hogy önmaga akar lenni. Ahogy az Out-nak egy interjúban elmesélte, felhívta a kiadóját, és jelezte, hogy szeretné elmondani az igazságot, beszélni a rajongóknak az orientációjáról. Azt a választ kapta, hogy ez a lépés romba döntené a zenei karrierjét. Amikor be akart lépni a közösségi médiás felületeire, döbbenten tapasztalta, hogy a kiadója mindent törölt. Megszűntették az Instagram profilját, a honlapját, a Facebook-oldalát, majd kapott egy SMS-t, hogy többé nem tekintik a saját előadójuknak, és ha valaha még akar énekelni, akkor mélyen hallgasson a melegségéről.

Az énekes érthető módon padlóra került. Ezzel egy időben egy belső hang mégis nyugtatta:

“Semmi baj, semmi baj. A helyes dolgot tetted. Minden rendbe fog jönni.”

Énekesi álmait nem volt hajlandó feladni. Elköltözött Szingapúrból és Los Angelesben egy független kiadóhoz szegődött. A válást követő első videóklipjében aztán szakított az addig ráerőltetett heterós klisékkel, és a barátjával állt a kamerák elé.

A coming outot pedig annak ellenére sem bánta meg, hogy új művésznevet kell használnia (Wils), hogy a YouTube-on most hétszázan követik, az Instagramon csak háromezren, és hogy a 40 ezres koncertek után most kis pubokban énekel, időnként 15 ember előtt.

 

 

 

Previous post

Magával ragadó RuPaul új sorozatának első előzetese

Next post

LMBTQ fiatalokat befogadó központ lesz Chicago egyik legrégebbi temploma