Hírek

Melegsége miatt hagyta ott sportkarrierjét a coming outoló jéghokis

Az Outsports-nak írt esszében coming outolt a 19 éves Benjamin Fredell. A jéghoki játékos története rávilágít, milyen nehéz még a mai napig is boldogulnia és önazonosnak maradnia a sport világában bárkinek, aki elüt a heteroszexuális többségtől.

Emlékszem mikor valaki először nevezett melegnek az általános iskolában és hogy milyen gúnyosan csengett. Emlékszem az érzésre, mintha kipécéztek volna (…) úgyhogy elkezdtem megacélosodni” – olvasható írásában. “Nem a hokis közösség táplálta a homofóbiát, hanem inkább a minket körülvelő környezet erősített rá az öngyűlöletemre a folyton ismétlődő panelekkel. Soha azelőtt annyi buzizást nem hallottam, mint a hokis öltözőben.

 

Benjamin Fredell | Fotók: Instagram

 

Fredell hozzáteszi, hogy nem minden jéghoki játékos homofób, ám a szóhasználat és az atmoszféra elfogadhatóvá és követendővé teszi ezt a viselkedést. “Annyira a sportra koncentráltam, hogy elnéztem az agresszió beszivárgásának ilyen formáit.” Szinte észre se vette, de ezzel magát is mérgezte és sorra jöttek elő azok a problémák, amelyeket más, szintén bujkáló fiatal LMBTQ-sportolók tapasztalni szoktak: az öngyűlöleten túl a másokkal szembeni ellenségeskedés, a depresszió, valamint a károkozási vágy önmagában.

Rendszeresen sebeket ejtett a testén, az arcán, szüleinek és az iskolában pedig azt mondta, hogy játék közben szerezte őket. Fordulópontot az jelentett, mikor az Egyesült Államok keleti partjáról Kaliforniába, egy profi ifjúsági csapatba jelentkezett. Úgy volt vele, hogy amennyiben ez az új kezdet nem indít el változásokat, úgy véget vet az életének.

Kaliforniát sokkal elfogadóbb, kevésbé homofób helynek írja le, ahol még a sport világában is jóval ritkábbak az otthon megszokott minták. Az igazi fordulópont azonban akkor jött el, mikor egy barátja öngyilkosságot kísérelt meg. Rádöbbent, hogy neki is segítségre van szüksége. Otthagyta a jéghokit, hazaköltözött, terápiába kezdett és a következő hónapokban szépen lassan coming outolt barátai és családtagjai előtt.

Állítása szerint szexualitása még most is formálódik, de szerinte 19 évesen ez teljesen rendben van. Egy transz lánnyal randizgat épp.

Ha lenne egy időgépem, elmondanám a hajdani önmagamnak, hogy az csak egy játék, függetlenül attól, hogy a hokisok mit állítanak. Nem éri meg, hogy lerombold érte a mentális egészségedet. És nem vagy egyedül. Ha pedig bárki megkérdezi tőled, hogy meleg vagy-e, csak annyit válaszolj nyugodtan, hogy igen, na és?

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés