Nagyvilág

Melegjogi aktivisták is halálos veszélyben lehetnek Ukrajna orosz megszállása esetén

Az Amerikai Egyesült Államok állítja, Oroszország rendelkezik egy listával “újságírókról, aktivistákról és melegjogi aktivistákról”, akiket meg akar büntetni, ha megszállja Ukrajnát. Az információ egy február 20-án kiszivárgott levélből derült ki, amelyet Michelle Bacheletnek, az ENSZ emberi jogi főbiztosának küldtek.

Bathsheba Nell Crocker, az Egyesült Államoknak az ENSZ európai irodájánál működő képviselője azt írta, hogy az USA “hiteles információval rendelkezik, amely szerint az orosz erők céllistát állítanak össze az ukránokról, akiket katonai megszállás esetén megölnének vagy táborokba küldenének, köztük újságírókat, aktivistákat és melegjogi aktivistákat“.

Hiteles információnk vannak arról is, hogy az orosz erők valószínűleg halálos kimenetelű intézkedéseket fognak alkalmazni a békés tüntetések feloszlatására, vagy más módon lépnek fel a polgári lakosság vélt ellenállásának leverése ellen” – folytatódott a levél. “Konkrét, hiteles információnk vannak arról, hogy az orosz erők listákat készítenek ukránokról, akiket a katonai megszállást követően megölnek vagy táborokba küldenek“.

Hozzátette, hogy invázió esetén a célpontok között valószínűleg olyanok is szerepelnének, akik “ellenzik az orosz akciókat”, valamint “kiszolgáltatott népességcsoportok, például a vallási etnikai kisebbségek és LMBTQ-személyek“.

Annak ellenére, hogy a levél csak február 21-én szivárgott ki, a lista létezéséről szóló pletykák először a múlt héten bukkantak fel. Oroszország “hamisnak” nevezte az állításokat, és határozottan tagadta, hogy létezne ilyen lista. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője így nyilatkozott: “Ez abszolút hazugság. Ez egy hazugság. Tudom, hogy kitaláció. Nincs ilyen lista. Ez hamisítvány.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb