Hírek

Meleggyűlölő elnököt választott a világ ötödik legnépesebb országa

Új elnököt választott múlt hétvégén a mintegy 210 millió lakosú Brazília. A dél-amerikai országban a végső választás a baloldali Fernando Haddad és a túlzás nélkül szélsőjobboldalinak mondható Jair Bolsonaro között dőlt el. Utóbbi a szavazatok körülbelül 56 százalékával futott be az első helyen.

 

Jair Bolsonaro, Brazília újonnan megválasztott elnöke

 

Bolsonaro az 1964 és 1985 között dúló katonai diktatúra tisztje volt, és azóta is ezt az időszakot tekinti mintaadónak. Nem sokkal azután, hogy 1991-ben beválasztották a parlamentbe, kijelentette, hogy ő a diktatúrát szeretné visszahozni. Az elmúlt két évtizedben kijelentéseivel számos társadalmi csoportot sikerült megbántania, vagy éppen megfenyegetnie, nem véletlenül, hogy gyűlöletbeszéd miatt eljárás is indult már ellene.

Túl azon, hogy nem tartja sokra a demokráciát, igen megértő az emberkínzással szemben, nyíltan tesz sértő kijelentéseket a nőkre (egy alkalommal egy képviselőnőnek azt mondta, hogy csak azért nem erőszakolja meg, mert nem érdemli meg), de gúnyolódásának céltáblája elsősorban a brazil LMBTQ közösség.

 

Meleg férfi tüntet Sao Paolóban Bolsonaro indulása ellen október első felében

 

Minden kirohása közül a leggusztustalanabb az volt, amikor kijelentette: inkább látná holtan a fiát, mint hogy meleg legyen. Nem véletlen, hogy a brazil LMBTQ közösség retteg attól, hogy a következő években elveszíthetik már megszerzett jogaikat és az egyébként is egyre fokozódó társadalmi feszültségben elharapódznak a közösség elleni gyűlöletbűncselekmények – az ország elnöke pedig minderre majd fittyet hány.

Intő jelek a visszaesésre sajnos eddig is voltak, tavaly például újra engedélyezték a melegeket átnevelő terápiákat:

Brazíliában újra engedélyezik az átnevelő terápiákat

Idén márciusban pedig meggyilkolták az ország legismertebb leszbikus politikai aktivistáját, a Rio de Janeiro-i közgyűlés tagját, Mariella Francót:

Meggyilkolták Brazília legismertebb leszbikus aktivistáját

 

Previous post

Minden tilalom ellenére három díjat is nyert a leszbikus témájú film

Next post

A szépség a körmöknél kezdődik?