Utazás

Melegen ajánlott események – Avagy hova menjünk idén

Nem volt könnyű dolgom, amikor arra vállalkoztam, hogy összeszedjem egy cikkbe 2019 legjobb LMBTQ eseményeit. Hiszen az idei év rengeteg kiváló programot és utazási lehetőséget tartogat számunkra, és választani is nehéz közülük. Mivel a terjedelem korlátozott, ezért öt olyan eseményt választottam, ami egyrészt a legnagyobbnak ígérkezik, másrészt valamilyen oknál fogva közel áll a szívemhez. Aki pedig még több eseményre kíváncsi, annak ajánlom figyelmébe a hamarosan megjelenő utazási magazinunkat, a Humen Travel magazint, amibe összegyűjtöttük nektek az összes eseményt. Addig pedig csemegézzetek velem itt.

Brüsszel üzent – A buli náluk kezdődik

(Brussels Pride – május 4–19.)

Az Európai Unió fővárosa nemcsak a belga sörökről, a sült krumpliról és a csokoládéról híres, hiszen az év minden részében tartogat hatalmas bulikat, ráadásul az alig több mint 176 ezer főt számláló főváros meleg élete kiemelkedőnek számít Európában. Hogy csak egy eseményt említsek: a La Demence partikról már biztosan sokan hallottak, hiszen ez Európa egyik legnagyobb meleg parti-sorozata.

 

La Demence

 

Most viszont a Brussels Pride-ot szeretném ajánlani nektek, ami kiváló indítása a pride szezonnak és a nyárnak egyaránt. Brüsszel minden évben májusban rendezi a pride-ot, ami ugyan az európai szárazföldön az első, de a kontinensen csak a második, hiszen Maspalomas megelőzi egy héttel. A kéthetes esemény május 4-én startol különböző kulturális programokkal, és a pride ideje alatt az egész város szivárványszínben pompázik, büszkén ünnepelve az európai sokszínűséget és szabadságot. A fesztivál utolsó hétvégéjén pedig kezdetét veszi az őrület, és az utcán több szabadtéri bulival várják az érdeklődőket péntektől egészen vasárnap estig.

A Brussels Pride legnagyobb eseménye természetesen május 18-án, szombaton a Pride Day. Az esemény központjának a főpályaudvartól és a város főterétől (La Grand Place) nem messze található Mon Des Arts ad otthont, a felvonulást követően pedig a bulizás egészen hajnalig folytatódik a város számos pontján.

A szomszédban is nagy buli lesz idén

(EuroPride Vienna – június 1–16.)

A belga pride után nem kell sokat aludni, hogy ismét bulizhassunk, ugyanis a sógorék lesznek idén – Svédország után – a 16 napos EuroPride házigazdái. Az immár huszonharmadik alkalommal megrendezésre kerülő bécsi pride az idei évben minden eddiginél nagyobbnak ígérkezik, rengeteg programmal, és mint mindig, most is az antidiszkrimináció jegyében ünnepel az osztrák főváros.

 

 

A parádé június 15-én délben indul a városháza előtti térről (Rathausplatz), de a bemelegítés már reggel 10-kor elkezdődik. A több órás körmenet a Pride Village-ben végződik, ahol aktivisták és politikusok beszédét hallhatják az érdeklődők, hiszen annak ellenére, hogy a Vienna Pride egy szórakoztató rendezvény, nagyon fontos társadalmi jelentősége is van. A beszédeket követően a nagyszínpadon kezdetét veszi a buli és az önfeledt szórakozás.

Aki volt már a bécsi pride-on, annak azért, aki még nem, annak pedig pont azért ajánlom, hogy idén látogasson el a EuroPride-nak helyszínt adó eseményre Bécsbe, ami egy tökéletes egy nyár eleji, kis hétvégi kiruccanásnak ígérkezik.

Az év legnagyobb durranása a keleti parton

(World Pride New York – június 1–30.)

Az év kétségkívül legjelentősebb eseménye a World Pride New York lesz. Az egész hónapban tartó eseményt a Stonewall-lázadás ötvenedik évfordulójának szentelik, ami az LMBTQ történelem legfontosabb eseménye, az LMBT-jogi küzdelem szimbolikus kezdete.

Életemben először Madridban voltam World Pride fesztiválon két évvel ezelőtt, ami nemcsak feledhetetlen élmény volt, de óriási büszkeséggel töltött el, hogy részt vehettem rajta, és együtt ünnepelhettem a több mint 2 millió emberrel, akik a világ minden tájáról érkeztek.

 

 

Az idei esemény még ennél is nagyobbnak ígérkezik, hiszen az egyébként a legnagyobbak között számon tartott New York Pride-ra idén több mint 3 millió érdeklődőt várnak a szervezők. Egy ekkora esemény pedig nagyon sok programot ígér, a programnaptárat nézve több mint ötven különböző rendezvény vár minket, ha ellátogatunk júniusban New Yorkba. A rendezvény honlapján kategorizálva találjuk a programokat, a kulturális, sport és gasztronómiai programokon kívül természetesen történelmi programokkal is várnak minket. De a szervezők gondoltak a családokra is, és nekik külön programcsomagot állítottak össze.

És természetesen ne feledkezzünk meg az év legnagyobb és legjelentősebb pride felvonulásáról sem, a NYC Pride March-ról, ami 1970-ben került először megrendezésre. A felvonulás idén több mint 100 kamionnal indul, és több mint 550 különböző vállalat, non-profit szervezet, politikai szerv és aktivista képviselteti magát rajta.

Nem is tudom, hogy ehhez a kínálathoz még mit lehetne hozzátenni – elnézve a hivatalos honlapot, ilyen színes és széles programkínálatot még egy pride esetében sem láttam. Egy biztos, maradandó élményben lesz része annak, aki idén júniusban New Yorkot választja.

Egy kis egzotikum késő őszre

(Taiwan Pride – október 26.)

Az ázsiai kontinens legnagyobb és legjelentősebb pride eseménye minden év október végén a tajvani pride fesztivál, amelynek a kontinens meleg fővárosa, Tajpej ad otthont.

Tavaly volt lehetőségem először ellátogatni a tajvani pride-ra és megtapasztalni azt, hogy milyen élmény október végén, nyári napsütésben bulizni tízezer kilométerre a hazámtól. Életem legjobb nyaralása és pride-ja volt a tajvani. Egyrészt csodálatos volt látni, hogy ebben a kelet-ázsiai szigetországban milyen elfogadó és nyitott emberek élnek, hogy több mint 137 ezer ember ment ki a felvonulásra, és tényleg büszkén ünnepelte a sokszínűséget és az elfogadást. A parádé után, a melegnegyedben pedig tovább folytatódott a buli, és tényleg úgy éreztem magam, mintha egy európai pride-on buliznék – persze itt picit több ázsiai fiú volt. A Taiwan Pride-ra a kontinens számos országából és Ausztráliából, valamint Új-Zélandról is sokan érkeznek, ami nem csoda, hiszen az év legnagyobb ázsiai LMBTQ eseményéről beszélünk. A pride hétvégéjén pedig mindenképpen látogassatok el valamelyik nap a Formosa Pride Party-ra, és garantáltan olyan buliban lesz részetek, csodálatos ázsiai fiúk társaságában, amit Európában nem tapasztalhattok meg.

Saját élményeimből kiindulva javaslom, hogy érdemes pár nappal a pride előtt érkezni, hogy legyen időnk felfedezni a várost, hiszen nagyon sok érdekes dolgot tartogat.

Új év a pálmafák alatt

(White Party Bangkok – december 28–31.)

Thaiföldet és meleg életét nem nagyon kell bemutatnom, hiszen ha Ázsiáról és meleg bulikról beszélünk, akkor mindenkinek először Thaiföld és Bangkok jut eszébe. A thai főváros az év minden szakában ígér szórakozást és kikapcsolódást, de két jelentőseb eseménye az egész világon népszerűnek számít. Az egyik ilyen esemény a thai újév legnagyobb bulija, a Songkran Festival, ami idén április közepére esik. A Songkran Festival idején pedig a GCircuit nevű többnapos party a legnépszerűbb a melegek körében. Most viszont egy másik nagy eseményt szeretnék ajánlani azoknak, akik szeretnék az újévet melegebb éghajlaton és egzotikus helyen tölteni: a legnagyobb ázsiai újévi partisorozatot, a bangkoki White Party-t. A több napos rendezvény minden este óriási partival indul, ahova a világ minden tájáról érkeznek neves DJ-k és fellépők.

 

 

A forró hangulatról azonban nemcsak a nemzetközi DJ-k, hanem az ázsiai go-go táncos fiúk is gondoskodnak. A White Party második napján rooftop buli vár minket, amit a város egyik szállodájának tetején tartanak, ahol csodálatos panoráma kíséretében bulizhatunk. Utána pedig érdemes korán ágyba kerülni – bár esti buli aznap is van –, hiszen az év utolsó előtti éjszakáján tartják a legendás white party-t, ami már kora este elkezdődik és egészen hajnalig tart. És akkor még a december 31-i újévi partiról nem is beszéltünk, ami az év végének legnagyobb durranása lesz.

Az pedig már tényleg csak hab a tortán, hogy az ázsiai országban az új év pontosan hét órával korábban köszönt ránk, mint Európában.

Remélem, ezzel a pár eseménnyel sikerült meghoznom a kedveteket az utazáshoz és a szórakozáshoz. Válasszátok bármelyik rendezvényt is, egyben biztosak lehettek: remek élmények várnak titeket a világ minden sarkában.

Erdei Zsolt

Amennyiben segítségre lenne szükségetek az utazás megtervezésével, akkor Budapest melegbarát utazási irodája, az STA Travel vár benneteket a belvárosban.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin