Kultúra

Meleg sztárkarmester Budapesten

Idén szeptemberben ünnepelte 80. születésnapját az észt származású, világhírű zeneszerző, Arvo Pärt. A CAFe Budapest programsorozat október 16-ai koncertjén pedig nem más vezényel majd, mint a szintén észt Erki Pehk.

Pehk_Erki

Habár a karmestereket az átlagember kevésbé ismeri, szerepüket korántsem szabad lebecsülni egy mű színpadra állításában. Lenti életrajzból hamar kiderül, hogy Erki Pehk egyértelműen az európai komolyzenei élet egyik igen jelentős szereplője és saját mezőnyében is kiemelkedő a teljesítménye.

Zenei karrierje mellett viszont az LMBT közösségért való kiállásáról sem szabad elfeledkeznünk. 2011-ben részt vett egy homofóbiaellenes kampányban, amelynek az volt az üzenete, hogy “A sokszínűség gazdagít.” A több városban kihelyezett óriásplakátokon hat ismert személyiség – köztük színésznő, költő, jogi aktivista – szerepelt, és a képekhez mellékelt öndefíniciókból az a törekvés is látszik, hogy megmutassák: az LMBT közösség tagjai pontosan ugyanolyan hétköznapi emberek, mint hetero társaik és ők is ugyanolyan értékes és hasznos tagjai a társadalomnak.

Valimeediakampaania2011-02
A felirat szerint: fiú, autómániás, karmester, macskabarát, võrui*, fesztiválvezető, meleg. (*Võru városából származik ugyanis)

Pehk még ugyanebben az évben részt vett egy észt állami bálon, ahol Észtország köztársasági elnöke, Toomas Hendrik Ilves fogadta a hírességeket. A karmester sokakat meglepett azzal, hogy egy férfival az oldalán érkezett: Madis Nurms színházi alkotó volt a partnere a vörös szőnyegen. “Nincs ebben semmi” – nyilatkozta akkor Pehk. – “Hiszen 2011-et írunk!” 

Pehk és partnere. Fotó: Mihkel Maripuu
Pehk és partnere 2011-ben. Fotó: Mihkel Maripuu

Erki Pehk 1993-ban végzett a tallinni Észt Zeneakadémián, de emellett Rigában, Hilversumban (Hollandia) és Stuttgartban is folytatott konduktori tanulmányokat. 17 éven át (1994-2011 között) az Észt Nemzeti Opera karmestereként dolgozott, és ez idő alatt több, mint 700 produkció színpadra állításában vett részt, emellett pedig tanított is a Tallinni Zenei Főiskolán 1992-től 1997-ig.

2001 óta ő a fiatal tehetségeknek rendezett Klaudia Taev Nemzetközi Operaverseny művészeti vezetője, 2005-ben pedig ugyanezt a pozíciót kapta meg a Pärnu-i Nemzetközi Operafesztiválon. Itt végzett tevékenységéért, illetve Massenet Thaïs című operájának színpadra állításáért zenés színház kategóriában magas rangú állami kitüntetést kapott 2010-ben.

A 2010/2011-es évadban a Fehérorosz Állami Operaházban vendégeskedett, 2010 novemberében pedig az amszterdami Concertgebouw-ban debütált. 2011 elején A denevér-rel turnézott több belga és holland színházban.

Mindezek mellett 2000-ben megalapította saját zenekarát: a 21st Century Orchestra főképp kortárs darabokat ad elő, de repertoárjuk része több klasszikus darab is, észt és nemzetközi szerzőktől egyaránt.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb