Kultúra

Meleg színész alakítja Ferenc József császárt az új Sisi-sorozatban

Sisi (Dominique Devenport) és Franz (Jannik Schümann) / Fotó: TVNOW / Story House Pictures / René Arnold

 

A legendás Sisi és I. Ferenc József románcát ismét megfilmesítik, ezúttal a svájci Dominique Devenport és a német Jannik Schümann főszereplésével. A Sven Bohse rendezésében készülő, Sisi című sorozatot a tervek szerint április és augusztus között forgatják Lettországban és Litvániában, és 2021 végén mutatják be.

Ahogy azt a tavaly karácsonykor coming outolt Schümann írja, ezzel a szereppel a gyerekkori álma válik valóra. A két színész a VOX-nak mesélt a sorozatról:

„Amikor Sisire gondolok, nem egy személyt látok magam előtt, hanem egy szobrot, amelyet mítoszok öveznek. Örülök a lehetőségnek, hogy az arcomat és a hangomat adhatom neki, hogy megmutathassam a fiatal nőt, aki nagy álmokkal és erős érzelmekkel küzd a saját értékeiért.”

 

Fotó: TVNOW / Story House Pictures / René Arnold

 

„Különösen izgalmasnak és kihívásnak érzem Franz szerepében a karakter összetettségét. A császár kívülről egy gátlástalan uralkodónak tűnik, aki közben egyfajta csapdában van, amely elől menekülni próbál. Egy életre megnyomorította a katonás neveltetés az érzelmeit, amelyeket először csak Sisi oldalán fedez fel magában. A legnagyobb színészi kihívásnak az érzelemmentes és komor, valamint a szerethető és ártatlan oldala közötti egyensúlyozást találom. Ezen kívül rengeteg új készséget is elsajátíthattam a felkészülés során: lovaglás, vívás, tánc, etikett. Milyen menő már ez?!”

 

Fotó: TVNOW / Story House Pictures / René Arnold

 

Az uralkodópár történetét 1955-1957 között három, mára klasszikussá nemesedett mozifilmben is feldolgozták, akkor Romy Schneider és Karlheinz Böhm főszereplésével. Ezekkel a darabokkal ellentétben azonban az új sorozat jobban ragaszkodik majd a történelmi tényekhez.

A sorozaton kívül egy új mozifilm is készül az osztrák császárné és magyar királyné életéről. Frauke Finsterwalder rendező az eddigiektől eltérően egy jóval feministább módon, egy radikálisan új oldalról kívánja bemutatni Erzsébetet. A „Sisi und ich” című film a tervek szerint 2022 elején kerülhet a mozikba. Ha pedig mindez nem lenne elég, már a Netflix is dolgozik a maga hat részesre tervezett Sisi-sorozatán.

 

 

I. Ferenc József osztrák császár és magyar király meleg öccse sok fejfájást okozott a Hofburgban. Habsburg–Lotaringiai Lajos Viktor meglehetősen botrányos életet élt, magas rangú tábornokként kikezdett az alárendeltjeivel is, de ha úgy hozta kedve, női ruhában járt az utcákon, vagy más férfiakhoz közeledett egyértelmű módon a fürdőkben. Sisi ki nem állhatta, Ferenc József azonban mindig megvédte: „Adjatok mellé egy balerinát segédtisztnek, annak nem lesz semmi baja!”

 

 

 

Meleg fejezetek a magyar történelemből

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb