Nagyvilág

Meleg randiapp buktatta le az orosz csapatmozgásokat

 

Az Ukrajna elleni orosz invázió előkészületeire időben figyelmeztettek a nyugati hírszerzők, a brit lapok pedig most azt is megírták, honnan szerezték az információikat. Többek között a Grindrről.

A Daily Mail és az Express is arról ír, hogy az orosz csapatmozgásokat a katonák mobiltelefonjaival sikerült követni. A kiskatonák az előkészületek alatt is használták a közösségi médiát, például a VKontakte (VK) közösségi hálót, vagy éppen a randiappokat – és köztük a Grindrt. Egy titkosszolgálati forrás szerint ezek az appok igazi kincsesbányát jelentenek a hírszerzők számára:

“Ezek az oldalak kincsesbányát jelentettek a kémeink számára, különösen a társkereső alkalmazások – ezeken a katonák és a katonai előkészületekben résztvevők különösen óvatlanok. Ez azt jelentette, hogy nagyon jól ismertük a terveket és az invázió közeledtét, egészen az olyan részletekig, mint például az orosz csapatok vérellátásának mozgatása.”

A tíz éve durva homofób állami kampányt folytató Oroszországban az ilyen hírszerzői kiszivárogtatások jó eséllyel nem fogják megkönnyíteni a besorozott meleg kiskatonák életét, akik ellen akár hajtóvadászatot is indíthatnak. Jelentések szerint rajtuk kívül az ukrán melegjogi aktivisták is halálos veszélyben lehetnek az ország orosz megszállása esetén.

A Mail on Sunday-nak nyilatkozó forrás hozzátette, hogy az ukránokkal megosztott hírszerzési információk mennyisége és minősége is kivételesnek számít. Az Egyesült Királyság mellett Kanada, az USA, Ausztrália és Új-Zéland is hírszerzési információkat oszt meg az ukrán tisztviselőkkel, hogy segítsen a háborúban.

 

Önkéntes katonának állnak az ukrán melegek

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb