Hírek

Meleg párt botoztak meg nyilvánosan Indonéziában

Indonézia konzervatív Aceh tartományában 15 embert, köztük öt nőt botoztak meg nyilvánosan. A folyamatos nemzetközi felháborodás miatt a helyi illetékesek korábban megígérték, hogy a büntetésekből nem csinálnak bazári látványosságot, de a jelek szerint ezt az ígéretet nem veszik túl komolyan – annak ellenére sem, hogy már az ország elnöke is felemelte a szavát a megalázó botozások ellen.

Egy meleg pár tagjai egyenként 87 botütést kaptak homoszexuális kapcsolatuk miatt. A többiek heteroszexuális házasságtörők (26 botütés), vagy olyanok, akik alkoholt fogyasztottak/árultak (27 botütés).

 

 

A tartomány fővárosában közel ezer ember biztatta a végrehajtókat, hogy erősebben üssenek. A tömeg mobiltelefonokkal videózott, míg egy csuklyás férfi hangosbeszélőn át számolta az ütéseket. A botozások előtt egészségügyi vizsgálatnak vetik alá az elítélteket, és csak azokon hajtják végre a büntetést, akik elég erősek hozzá.

Aceh tartomány kormányzója korábban elrendelte, hogy a hasonló büntetéseket a nyilvánosságtól elzártan, a városi börtönben kell végrehajtani. A vallási rendőrség ezt arra hivatkozva nem veszi figyelembe, hogy szerintük a kormányzói döntés nem volt elég egyértelmű. Irwandi Yusuf kormányzót azóta ráadásul le is tartóztatták korrupció vádjával.

Indonézia 34 tartománya közül egyedül Aceh követi a saríát, ami tiltja a házasságon kívüli szexuális életet és az azonos neműek kapcsolatát. A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet jelentése szerint a tartomány 2015 szeptemberétől alkalmazza szigorúan az iszlám jogot, és az alapján idén májusban már másik két meleg férfit is botozásra ítéltek. A HRW szerint a tartományban az LMBTQ személyek a folyamatosan jelen lévő zaklatások, önkényes letartóztatások miatt félelemben élnek, mind a vallási, mind a világi rendőrség fogva tarthatja őket és kínzásokkal kell szembenézniük.

A vallási rendőrség vezetője, Muhammad Hidayat szerint a homoszexualitást a tartomány erősen vallásos lakossága mélyen megveti, és ők mindenkire egyformán lecsapnak, legyen az akármilyen befolyásos, aki megszegi a saría előírásait.

 

 

A mostani botozást egy helyi halász a feleségével együtt ment el megnézni. A Fülöp-szigeteki ABS-CBN hírügynökség tudósítása szerint a férfi nem sok együttérzést mutatott.

“Szerintem nem veszik igazán komolyan ezt a botozást, mintha csak szórakoznának velük. A hóhérnak olyan erősen kéne ütnie őket, ahogy csak bírja.”

Indonézia sokáig a legtoleránsabb muszlim többségű országnak számított, az elmúlt években azonban LMBTQ jogok területén erős visszarendeződés látszik: a helyi egészségügyi minisztérium a WHO állásfoglalásával szemben mentális rendellenességgé nyilvánította a homoszexualitást, melegellenes tudósok és egyetemi oktatók börtönbe zárnák a közösség tagjait, míg az LMBTQ diákokra speciális csapat vadászik egy helyi egyetemen.

 

 

FRA EU post inject banner
Previous post

Boldog születésnapot! – 17 éves lett a Magnum szauna

Next post

Adore Delano, a punk istennő drag queen megidézi Madonnát