Hírek

Meleg párral táncolt be Írország az Eurovízió döntőjébe

Márciusban jelentették be, hogy Írországot az idei lisszaboni Eurovíziós Dalfesztiválon a Britain’s Got Talent tehetségkutató korábbi döntőse, Ryan O’Shaughnessy képviseli Together (Együtt) című számával. A ballada egy korábbi szerelemről szól, és bár a dalszövegből nem derült ki a korábbi partner neme, a videóban világossá vált, hogy a dal egy azonos nemű párról szól.

De aki nem ismerte volna a számot, az élőben közvetített keddi középdöntőn saját szemével is megbizonyosodhatott:

Az arénát nemcsak maga a ballada és Ryan egyedülálló hangja, de a két táncoló fiatalember is elbűvölte. Nem meglepő hát az ovációval egybekötött hatalmas taps és a közönség soraiban feltűnő szivárványzászlók sokasága sem. 2013 óta pedig ez lett az első alkalom, hogy ír induló is bejut a Dalfesztivál döntőjébe, amelyre szombat este kerül sor a portugál fővárosban.

A tény, hogy azonos nemű pár táncol a színpadon tévénézők tíz- és százmillióinak szeme láttára, nem mindenhol aratott osztatlan sikert. Oroszország már a bejelentéskor fenyegetőzött, hogy az ír versenyző fellépését nem fogják közvetíteni. Hogy Ryan erre mit reagált, mi is megírtuk.

Az Eurovízió szabályai szerint az egyes országok műsorszolgáltatói kötelesek minden versenyőző fellépésének egészét sugározni, azokat nem cenzúrázhatják semmilyen formában. Információink szerint végül minden fenyegetőzés és hírverés ellenére Oroszország vágatlanul leadta az ír műsorszámot is.

Kínában viszont a közvetítés jogát birtokló Hunan TV cenzúrázta a felvételt, Ryan produkciója egy az egyben kimaradt és a közönség által lengetett szivárványzászlók is el lettek homályosítva – függetlenül a fellépőtől.

Cenzúra kínai módra

A kínai televízióban 2016 óta nem szerepelhetnek LMBT párok, sőt, gyakorlatilag említésre sem kerülhet a hetero normáktól eltérő szexuális irányultság vagy kapcsolat. A tiltást egy sorozat hívta életre, amiben egy középiskolás meleg pár szerepelt: az Addicted több milliós nézettségnek örvendett a távol-keleti országban, azonban az utolsó három részt már nem nézhették meg a rajongók, mert a hatóságok eltávolították azt a videóstreamelő oldalakról.

Az indoklás szerint a “fiatalkorú szereplők szexuális kapcsolatának szerepeltetése” miatt vették le az oldalakról a sorozatot. Habár a betiltás hatalmas felháborodást váltott ki, nemsokára megérkezett az új szabályozás is, amely alapján kínai tévéadóban nem szerepelhetnek LMBT személyek vagy párok, az ilyen tartalmak ugyanis a hatóságok szerint pozitív fényben tüntetik fel az “abnormális szexuális kapcsolatokat és szexuális viselkedést.”  A szabályozás ezenkívül tiltja a vérfertőző kapcsolatok és a szexuális erőszak, de a megcsalás vagy az egyéjszakás kalandok bemutatását is.

A különböző romantikus és szerelmi kapcsolatok megjelenítésének módján felül a szabályokban kitérnek arra is, hogy a tévésorozatok nem szólhatnak boszorkánypraktikákról, babonákról, újjászületésről vagy természetfölötti erőktől való megszállottságról, nem lehetnek bennük bizarr bűnesetek és olyan tartalmak sem, amik rossz hatással vannak a kiskorúakra: ilyenek például a fiatalkorúak szexuális kapcsolata vagy a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a fizikai erőszak.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin