Hírek

Meleg párral döntik le a tabukat egy kínai reklámban

Kulturális tabukat döntött le Kínában az a reklám, amelyben egy meleg pár is a történet része.

A Tmall, Ázsia egyik legnagyobb e-kereskedelmi felülete – amely a kínai technológiai vállalat, az Alibaba Group kezében van – egy huszonhárom másodperces reklámmal állt elő, amelyben egy férfi bemutatja a párját a családjának a holdújévkor tett látogatás alkalmával.

 

Jelenet a reklámból.

 

„Anya, ő itt Kelvin” mondja a férfi kissé sokkos állapotba került anyukájának, aki ajtót nyitott nekik. A család fiatalabb női tagjai ámulattal figyelik, ahogy a szülők félretéve a kezdetleges meglepettséget, beengedik a két férfit. „Itt az idő, hogy együnk egy kis popcornt, és nézzük a műsort” hallhatjuk az egyik fiatal nőtől.

A popcorn legközelebb abban a jelenetben bukkan fel, amikor Kelvin – mindenki legnagyobb döbbenetére – apukának hívja a családfőt.
A reklám körbejárta a Weibót, amely Kínában megegyezik a Twitterrel, ahol többmilliós nézettséget ért el. A LoveMatters nevű szervezet, amely célja, hogy egyre szélesebb körben elterjedjen a szexuális felvilágosítás, elismerését fejezte ki a Tmallnak, amiért támogatja az LMBTQ-közösséget, és megjegyezte, mennyire fontos a közösségnek, hogy láthatóvá váljanak – hogy láthassák és elismerjék őket az országban – írja a CNN.

 

 

Az Alibaba Group kissé homályosan fogalmazott a queer reprezentációról, de az üzenetben így is ott lapult a lényeg: A kínai újév egy olyan időszak, amikor a családok újra együtt lehetnek, és ez a reklám egy kreatív módja annak, hogy megünnepeljük ezt a különleges eseményt.
Nem most fordult elő először, hogy az Alibaba Group kiállt az egyenlőségért. 2015-ben egy olyan versenyt szponzoráltak, amely során a nyertes azonos nemű pár egy utazást nyerhetett Los Angelesbe, ahol egybe is kelhettek.

Bár talán ez is azt mutatja, hogy Kína elindult az elfogadás és az egyenlő házasság felé vezető úton, nem feledkezhetünk meg a számtalan cenzúráról (Bohém rapszódia) és tilalomról (Szólíts a neveden), amellyel a nyugati filmeket sújtották. Mindenki legnagyobb döbbenetére viszont a legújabb Star Wars filmben elcsattant leszbikus csók pillanatát (ami valóban egy pillanatig tartott) megtartották a mozivásznon.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb