Hírek

Meleg és leszbikus párra cserélték Ádámot és Évát egy templomban

Rendhagyó témájú oltárképet avattak múlt vasárnap a svédországi Malmőben – számol be az Out magazin. Helena Myrstener, Szent Pál templom lelkésze Twitter-oldalán számolt be róla, hogy a világon elsőként avattak fel ilyen témájú oltárképet templomban. A kép felavatását Advent kezdetére időzítették.

Vasárnap történelmet írunk. Svédország egyetlen LMBTQ oltárképét adjuk át a malmői Szent Pál templomban. Természetesen a kép a kórus és a régi oltárkép mellett kap helyet. Nagyon boldogok és büszkék vagyunk” – fogalmazott a hölgy.

 

 

A Paradicsom című festményt 2012-ben készítette Elisabeth Ohlsson Wallins queer művész, akit a XV-XVI század fordulóján élt német festőművésznek, Lucas Cranachnak az „Ádám és Éva” című festménye ihletett meg. Ohlsson képén viszont Ádám és Éva helyett egy meleg és egy leszbikus pár kapott helyet, illetve egy transznemű férfi is megörökítésre került.

A művész eredetileg az egyik legrégebbi svéd templomnak, a több, mint ezer éves Skara katedrálisnak adományozta volna a képet, ahol azonban arra hivatkozva, hogy inkább politikai, mintsem művészeti célokat szolgál, visszautasították. A Szent Pál templom hivatalvezetője, Sofia Tunebro az Expressen malmői lapnak úgy nyilatkozott: „Óriási fellélegzés ez azoknak, akik eddig nem képviseltethették magukat egyetlen templomban sem… Nem számít, kit szeretünk, vagy mivel azonosulunk, mindannyian számíthatunk Isten szeretetére.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb