Nagyvilág

Meleg aktivistákat vertek meg és fenyegettek halálra kövezéssel

Hat LMBTQ aktivistát, meleg férfiakat vertek meg és kényszerítettek menekülésre a Kongói Demokratikus Köztársaság Kamituga városából.

Az elmúlt hónapokban a régióban sajnos felerősödtek a LMBTQ közösség tagjaival szemben az erőszakos cselekmények és zaklatások, a helyi közösség számos tagja azzal vádolja őket, hogy a hagyományokkal és szokásokkal nem összeegyeztethető életet élnek.

Több törzsfőnök és helyi vezető odáig ment, hogy az LMBTQ embereket “sátáni és ördögi lényeknek” nevezte – írja az Erasing 76 Crimes érdekvédelmi oldal.

 

Kongói Demokratikus Köztársaság | Fotó: Európai Bizottság

 

A hat aktivista halálos fenyegetéseket is kapott, az elkövetők egyelőre ismeretlenek. A helyi lakosok azzal is megfenyegették őket, hogy megkövezik őket. Az érintett férfiak mind együtt éltek, mivel családjuk szexuális orientációjuk miatt kitagatta őket otthonról.

Az ellenük elkövetett támadásra július 31-én reggel került sor, amikor többen betörték az otthonuk ajtaját. Bár kíméletlenül verték őket, sikerült elmenekülniük. Először egy barátjuknál kerestek menedéket Kamitugában, majd Lugushwába menekültek. Jelenleg is ott bujkálnak.

Kamituga polgármestere azt mondta, hogy még nem hallott az esetről, de igyekszik kideríteni, kik az elkövetők.

Egy helyi LMBTQ szervezet, a Rainbow Sunrise Mapambazuko (RSM) szerint nem ez az első eset, amikor LMBTQ emberek ellen erőszakos cselekményt követnek el. 2020 januárjában ugyanebből a városból két aktivistát elraboltak. Egyiküket később holtan találták meg, a másik pedig még mindig eltűntként van nyilvántartva.

Az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot nem tiltja a kongói büntetőtörvény, de az azonos neműek házassága 2006 óta alkotmányos tilalom alatt áll. Emellett nincsenek diszkriminációellenes törvények sem, amelyek az embereket szexuális orientáció, vagy nemi identitás alapján védenék.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb