Hírek

Megvan, hol valósulhat meg legközelebb a házassági egyenlőség

Sorsfordító lehet a meleg és leszbikus párok számára sorsfordító a bejelentés, amelyet szombaton tett Homero Acosta, a kubai államtanács titkára: az új kubai alkotmány megnyitná az utat az azonos neműek házassága előtt. A kommunista berendezkedésű szigetországban múlt hét végén iktatták be az új kormányt és nyomban neki is kezdtek az alkotmánytervezet parlamenti beterjesztésének, valamint a dokumentumról szóló vitának.

Kubában az 1959-es forradalom után üldözték a homoszexuálisokat, sokukat kényszermunkatáborba zárták. A 2016-ban elhunyt Fidel Castro később bocsánatot kért az intézményes homofóbiáért. Részben Castro unokahúgának, Mariela Castrónak a közbenjárására pedig az utóbbi évtizedben az ország nagy utat tett meg a melegek jogainak érvényesítése terén. De az azonos neműek házasságának elismeréséig még nem jutottak el.

 

Mariela Castro a 2012-es Havanna Pride-on

 

Az új alkotmányban már két személy – nem pedig egy nő és egy férfi – egyesüléseként határoznák meg a házasságot. Acosta szerint ez megerősíti az emberek egyenlőségének és az igazságosságnak az elvét. Hozzátette, hogy az alkotmány népszavazás általi jóváhagyása után még törvénymódosításokra lesz szükség az egyenlő házasság lehetővé tételéhez.

A változás már jó ideje a levegőben van, nem véletlen, hogy júniusban öt protestáns egyház közös nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentették, hogy a Biblia szerint házasságot kizárólag egy nő és egy férfi köthet. A keresztény egyházak korábban más latin-amerikai országokban is tiltakoztak a házassági egyenlőség megteremtése ellen, azonban többek között Argentínában, Uruguayban és Brazíliában is kudarcot vallottak.

A parlamenti vita várhatóan három napig tart, és ha a képviselők elfogadják az alkotmánytervezetet, akkor azt népszavazásra bocsájtják. A referendum időpontját még nem tették közzé, de a várakozások szerint még az év végéig megtartják.

A szigetország jelenlegi alkotmányát 1976-ban fogadták el a 2016-ban elhunyt Fidel Castro kubai vezető elnöksége idején.

Forrás: MTI

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb