ÉletmódHírek

Megvan az első ázsiai ország, ahol bevezethetik a házassági egyenlőséget

“Madárként szárnyal a szívem a boldogságtól” – nyilatkozta egy helyi aktivista a hír hallatán, aki immár 30 éve harcol az LMBT jogokért.

Tömegek ünnepeltek a tajvani fővárosban. Fotó: REUTERS/Tyrone Siu

“Hosszú harc volt, és számomra itt az ideje egy kiadós pihenésnek” – mondta az 59 éves Mr. Chi, miután Tajvan legfelsőbb bíróságának döntése szerint ez lehet az első ázsiai ország, ahol bevezetik a házassági egyenlőséget. Az Alkotmánybíróság úgy határozott, hogy a polgári törvénykönyv jelenlegi szabályozása, amely szerint a házasság csak egy férfi és egy nő közössége lehet, szembemegy az alkotmányba foglalt jogokkal, amik a szabad házasodásra és az egyenlőségre vonatkoznak.

A tajvani parlament két évet kapott rá, hogy megváltoztassa a törvényt, azonban ha ez idő alatt nem sikerül törvényt hozniuk, a bírósági döntés értelmében az azonos nemű párok így is házasodhatnak majd.

Mr. Chi 30 éve harcol az LMBT jogokért. Fotó: DAVID CHANG/EPA

Mr. Chi (polgári nevén Chi Chia-wei), aki még 1975-ben, tinédzserként coming outolt, két évvel ezelőtt vitte bíróságra az ügyet, Tajpej városának hathatós támogatásával. Amellett, hogy nyilvánvalóan hihetetlen örömmel tölti el az új ítélet, arra intette az LMBT közösséget, hogy ne feledkezzenek el az ellentáborról, és igyekezzenek kapcsolatot tartani velük: “Muszáj kommunikálnunk egymással. El kell fogadnunk egymást.” Az ügy ugyanis jelentősen megosztja a szigetország lakosságát: az elmúlt hónapokban ezrek vonultak az utcára pro és kontra tüntetni. Az ítélet megszületése után egy nő, aki leginkább amiatt aggódik, hogy négy gyermekének az iskolában is beszélni fognak a homoszexualitásról, ezt nyilatkozta: “Nagyon dühös vagyok. Ezzel az egésszel csak megosztják az országot.”

Van, aki jelmezben örömködött. Fotó: TYRONE SIU/ REUTERS

Miközben Dél-Koreában egyre többet vegzálják a hadsereg meleg tagjait, Indonéziából pedig egymás után két hír is érkezett az LMBT közösséget ért atrocitásokról (lásd itt és itt), Tajvan valóban hihetetlenül nagy lépést tett afelé, hogy Ázsiában is elinduljon a változás. Yu Mei-nu, a kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) képviselője szerint akár már idén nyáron elfogadhatják a törvénytervezetet.   

Previous post

Videó: nyilvános botozással büntettek egy indonéz meleg párt

Next post

Cuki eljegyzés Disneylandben