Színes

Megváltoztatnák a „meleg” repülőtér kódját a hatóságok

fotó: Depositphotos

 

A légitársaságokat tömörítő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) egyik feladata a légiközlekedési kódok meghatározása, ez a szervezet tartja nyilván a repülőterek jelölésére használt 3 betűs helyszínkódokat is. Ez a kód például BUD a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér esetében.

Indiában most ez okoz gondot: a Bihár szövetségi államban található vallási zarándokhely, Gajá városának angol nevéből (Gaya) képzett kód ugyanis a GAY, ami angolul a „meleg” megfelelője. A parlamenti bizottság szerint ez illetlen, ezért a kód megváltoztatását javasolják, számol be róla a Hindustan Times.

Az illetékes parlamenti testület már 2021 januárjában beterjesztett legelső jelentésében javasolta a helyszínkód megváltoztatását, és alternatív kódot is ajánlott a YAG alakjában. A testület február 4-i ülésén megismételte, hogy a GAY alak illetlen, sértő és kínos a szent város számára, és kérte a kormányt, tegyen meg mindent a helyszínkód megváltoztatására.

Csakhogy az indiai polgári légiközlekedési minisztérium és az Air India légitársaság érdeklődésére az IATA már jelezte, hogy repülésbiztonsággal kapcsolatos, nyomós indok nélkül nem áll módjukban az állandó nemzetközi kód megváltoztatása, és emlékeztettek arra, hogy a GAY kód a helyi leszállópálya üzembe helyezése óta használatban van.

“A bizottság nagyra értékeli az Air India erőfeszítéseit, hogy IATA-tag légitársaságaként a nemzetközi légiközlekedési szövetséghez fordult a kéréssel, de ismételten hangsúlyozza, hogy a kormány is tegyen meg minden erőfeszítést annak érdekében, hogy az ügyet a IATA elé vigye” – áll a parlamenti testület pénteki jelentésben.

 

 

Betiltatta az indiai miniszter a reklámot, mert leszbikus pár szerepelt benne

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb