Hírek

Megváltozott a véleménye az egyenlő házasságról a brit miniszterelnöknek

A júniusban újraválasztott brit miniszterelnök, Theresa May számos fronton kénytelen kompromisszumokat kötni, miután júniusban pártja, a Konzervatív Párt bár megnyerte a választásokat, a korábbihoz képest mégis jelentős szavazatveszteséget szenvedtek el.

Egy témában azonban bizonyosan a sarkára áll, ez pedig a házassági egyenlőség megvalósulása Észak-Írországban. 2017-re ugyanis ez maradt az egyetlen tartománya az Egyesült Királyságnak, ahol az azonos nemű párok hivatalosan nem mondhatják ki a boldogító igent – tüntetések ide, vagy oda.

Theresa May brit miniszterelnök

May minderről kedden, a miniszterelnöki rezidencián tartott fogadáson beszélt. A rendezvényt a Pride-ünnepségsorozat zárásaként tartották a Downing Street 10-ben, ahol a miniszterelnök kifejtette: bár a tartományt kormányzó Demokratikus Unió Párt (DUP) ellenzi az LMBTI-közösség egyenlőségét, ő elkötelezett amellett, hogy minden brit állampolgár egyenlő jogokat élvezzen.

Mindez szép és jó, de tettekre nehezen lesz beváltható, Észak-Írországban a házassági törvény módosításáról ugyanis az északír parlament dönt. Ott pedig a DUP rendelkezik többséggel. De tény az is, hogy a Konzervatív Párttal koalícióban kormányoznak.

A Pride-szervező aktivistáknak May elmondta, már bánja, hogy 2013-ban képviselőként az egyenlő házasság ellen szavazott. “Megváltozott a véleményem és úgy gondolom, hogy a házassági egyenlőség pártom egyik legbüszkébb öröksége lesz majd a történelem tükrében.

Megfogadta továbbá, hogy nemcsak Nagy-Britanniában, de az egész Nemzetközösségben az LMBTI-emberek jogaiért fog küzdeni a soron következő ciklusban.

 

hirdetés

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous post

Kaland a kultúrára vágyóknak: Színházak Éjszakája

Next post

Házi melegpornói tették tönkre az életét - állítja a modell