Hírek

Megválasztották az első nyíltan meleg parlamenti képviselőt Japánban

 

A héten megválasztották Japánban az első nyíltan meleg politikust, aki a nemzeti parlamatent tagja lesz. Taiga Ishikawa a felsőházba, a Tanácsosok Házába került az ellenzéki Alkotmányos Demokrata Párt képviseletében.

A negyvenöt éves politikus a mai napig azért harcol, hogy országában elismerjék az azonos nemű párok kapcsolatát, céljául tűzte ki, hogy Japánban megvalósulhasson a házassági egyenlőség – írja az Asahi Shimbun.

„A választások során igyekeztem felhívni a figyelmet az LMBTQ közösség helyzetére országunkban. Rengeteg ember szedte össze a bátorságát szerte az országban, hogy rám szavazzon. Ez bizonyítja, hogy mi is itt vagyunk. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy minél hamarabb megvalósulhasson Japánban a házassági egyenlőség és védelmezni fogom az LMBTQ közösséget a diszkriminációval szemben. Politikusként szeretném támogatni a társadalom sebezhető tagjait”

– nyilatkozta Ishikawa győzelme után. Ishikawa már 2011-ben bekerült a köztudatba, amikor ő lett Japán első nyíltan meleg politikusa. Egyben ő lett 2013-ban az első nyíltan meleg jelölt egy parlamenti párt vezetői posztjára. Mindemellett Ishikawa már a korai 2000-es évek óta szüntelenül igyekszik segíteni és előrébb vinni országa LMBTQ jogait.

 

 

Egy korábbi interjújában a politikus elárulta, hogy eddigi legnagyobb teljesítménye a Peer Friends létrehozása volt 2004-ben. A szervezet segít a fiatal LMBTQ korosztálynak felvenni a kapcsolatot társaikkal az országon belül, hogy ne érezzék magukat egyedül. Ahogy Ishikawa mondta: Mindig szükségünk van egy barátra.

Ishikawa több helyi LMBTQ csoporttal dolgozott együtt országszerte, hogy elismerhessék az azonos nemű párok kapcsolatát. De azért is sokat tett, hogy bevezethessék a közoktatásban a gender semleges öltözőket. Úgy tartja, fontos, hogy az LMBTQ közösség egy tagja is beleszólást kaphasson az ország irányításába.

Elmondása szerint Japán nem megfelelően ítéli meg az LMBTQ közösséget, és sok szempontból félre is értik őket. Sokan természetellenesnek tartják az azonos neműek kapcsolatát, és az országban egyre csökkenő születési arányokat is ezzel magyarázzák.

„Az ilyen előítéletek és félreértések kiküszöbölése érdekében meg kell mutatnunk és meg kell ismertetnünk az emberekkel az LMBTQ közösséget érintő kérdéseket, melyek ugyanúgy az emberi jogokhoz tartoznak, mint bármi más az országban.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb