Nagyvilág

Megválasztották a világ második nembináris polgármesterét

A tizenhatezer fős walesi kisváros, Bangor történelmet írt. Polgármesternek választották Owen Hurcumot, aki 23 évesen Wales történetének legfiatalabb településvezetője lett. Nem ez az egyetlen elsősége, ő ugyanis Nagy-Britannia, sőt, Európa első nembináris polgármestere is.

Hurcum négy éven keresztül volt tagja a helyi képviselőtestületnek, majd az elmúlt egy évben alpolgármesterként funkcionált. Új pozíciójába a képviselőtestület választotta meg, méghozzá egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül.

 

 

Hurcum eredetileg nem a városból származik. Egyetemi tanulmányai miatt, öt és fél évvel ezelőtt költözött Bangorba. Azonnal beleszeretett a városba és bár eleinte ódzkodott annak gondolatától, hogy szerepet vállaljon a helyi közéletben, végül úgy határozott, nincs mitől félnie.

A helyi önkormányzatok tagjai általában idős, előítéletesen gondolkodó emberek, úgyhogy tartottam a bántó szavaktól. De ennek éppen az ellenkezője történt, mindenki maximálisan támogat és az előző polgármester fel is hívott, hogy mellém álljon, amikor látta, hogy egyesek gyűlölködő megjegyzéseket küldenek nekem” – mesélte Hurcum a BBC-nek.

A polgármester hozzátette, hogy több kritizáló levelet kapott, ám ezekről végül nem vett tudomást. Miért zavarná, hogy bárki is túl femininnek nevezi, ha egyszer ünnepelni szeretné nőies oldalát és a tényt, hogy nembináris?

Hurcum egy ideig abban a hitben élt, hogy ő a világon az első nembináris polgármester, ám hamar kiderült, hogy az elsőség Tony Briffáé, aki az ausztrál Hobsons Bay polgármestere volt 2010 és 2012 között. Briffa nemcsak nembinárisként, hanem interszexként határozza meg magát.

Zárásul egy kis ízelítő Bangorból – érthető, hogy Hurcum azonnal beleszeretett.

 

 

Borítókép: Owen J Hurcum – Mayor of Bangor, Facebook

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb