Nagyvilág

Megúszhatja a Grindr a rekordösszegű pénzbírságot

 

December 15-én a norvég adatvédelmi hatóság közölte, hogy csökkentették a Grindr esetében kiszabott, rekordösszegű bírságot, számol be róla a BBC. Az eredeti, 100 millió korona összegű (átszámítva több mint 3,6 milliárd forint) büntetést azért kapta a meleg randiapp, mert érzékeny adatok kerültek öt hirdetőhöz, az adatokhoz ráadásul például a Twitter saját hirdetési platformján keresztül további több mint 100 üzleti partner fért hozzá. A Grindr jogosulatlanul adta át a felhasználók IP címeit, reklámazonosítóit, GPS adatait és életkorukat, mindezt a felhasználók beleegyezése nélkül.

Az összeg az eddigi legnagyobb volt, amelyet a hivatal valaha megállapított, és eléri a randiapp globális éves bevételének 10 százalékát.

Idén januárban a norvég hivatal úgy ítélte meg, hogy mivel a Grindr csaknem a világ minden országában jelen van, a kiadott adatok, főleg a helymeghatározásra vonatkozó GPS adatok súlyos veszélybe sodorhatják azokat, akik olyan országokban élnek, ahol a homoszexualitásért börtön- vagy akár halálbüntetés is kiszabható.

„Azt próbáljuk megértetni ezen applikációkkal és szolgáltatókkal, hogy ez a gyakorlat – azaz hogy nem tájékoztatják a felhasználókat arról, hogy nem rendelkezhetnek a saját adataik megosztásáról – teljességgel elfogadhatatlan”– nyilatkozta akkor Tobias Judin, a norvég adatvédelmi hivatal nemzetközi részlegének vezetője.

A hivatal azonban most értékelte, hogy az eltelt időben a Grindr pótolta a hozzájárulás-kezelési platformja hiányosságait, ezért 65 millió koronára (2,3 milliárd forint) csökkentették a korábban kiszabott bírságot.

Ez az összeg ráadásul még mindig tovább csökkenhet, mert a cégnek most három hete van fellebbezni a döntés ellen.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb