Hírek

Megugrott a melegházasságok száma, mielőtt homofób elnöke lett Brazíliának

Brazíliában 2013 óta törvényes az azonos neműek házassága és az állami hivatalok azóta vezetnek statisztikát róla, hány leszbikus és meleg pár kötötte össze ilyen formában az életét. A Reuters jelentése most érdekes párhuzamot vélt felfedezni Jair Bolsonaro, nyíltan homofób elnök tavaly októberi megválasztása és a házasságkötések számának alakulása között.

 

Jair Bolsonaro, Brazília elnöke

 

Eszerint az előző évhez képest 62 százalékos növekedés volt 2018-ban és a 9520 esküvő ötödére decemberben került sor – LMBTQ aktivisták szerint ez egyértelmű jele annak, hogy a meleg és leszbikus közösség komolyan tartott attól, hogy Bolsonora 2019. január elsejei hivatalba lépese veszélybe sodorhatja a házassághoz való jogukat, így addig kell élni a lehetőséggel, amíg rendelkezésre áll.

Az LMBTQ közösség tisztában van a jogaival és a konzervatív hullám reakciót váltott ki” – nyilatkozta Claudio Nascimento, a brazil LMBTQ Nemzeti Szövetség vezetője.

A növekedés ellenére a meleg és leszbikus esküvők 2018-ban is csak alig 1 százalékát tették ki az összes házasságnak.

Az ijedtség mindenesetre nem volt alaptalan, Brazília elnöke az elmúlt egy évben számos sértő megjegyzést tett az LMBTQ közösségre és igyekezett megállítani az országot a fejlődés útján. Néhány példa:

 

Eltünteti az LMBTQ tartalmat az iskolákból Brazília elnöke

 

A brazil elnök nem engedi, hogy országa a meleg turisták paradicsoma legyen

 

Previous post

LMBTQ fiatalokat befogadó központ lesz Chicago egyik legrégebbi temploma

Next post

Egy lelkész szerint melegeknek nem lenne szabad bíróként dolgozni