Hírek

Megtartották Koszovó harmadik pride felvonulását

Az emberek léggömbökkel, konfettikkel és szivárványszínű füsttel készültek Koszovó harmadik pride felvonulására, amelyet a fővárosban, Pristinában tartottak.

Koszovó fővárosa harmadik alkalommal is megünnepelte az LMBTQ pride felvonulást, a menetet pedig egy hatalmas transzparenssel vezették, amelyen a következő felirat állt: Per kon t’rreh zemra vagyis Bárki, akiért a szíved dobog.

 

 

A felvonulást igazán stílusosan indították, hiszen míg a résztvevők összegyűltek a Skenderbeg téren, a Queen legendás dala, az I want to break free hallatszott. Az emberek szivárványzászlókat lengettek, konfettiket szórtak egymásra, és a felvonulás során végig sétáltak Pristina szívén, a menetet pedig a Zahir Pajaziti téren zárták – számol be róla a Prishtina Sight.

„Immáron harmadik éve gyűltünk össze, hogy a kihívások dacára, amikkel szembe kell néznünk, mégis büszkén kiállhassunk önmagunkért. Mélységesen együtt érzünk azokkal, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat, és akiket kitagadott a családjuk. Mélységesen együtt érzünk azokkal a transznemű emberekkel, akiktől megtagadják a nemi identitásukat, a nőkkel, akik elutasítják a patriarchális társadalmat, és természetesen a roma, az egyiptomi és az ashkali közösséggel, akik úgy érzik, senki sem veszi őket észre hazánkban. Mi mind veletek vagyunk, és együtt sokkal erősebbek lehetünk. A szívünk az igazságért, az egyenlőségért és a szeretetért dobog”

– hangzott Lendi Mustafa, LMBTQ aktivista beszédje a felvonuláson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotók: Atdhe Mulla

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb