Hírek

Megtartották Ázsia első hajós pride-ját

Bár Mianmarban évek óta tartanak pride felvonulásokat, idén nem csak az országban, de egész Ázsiában először rendezték meg e parádét hajókon.

Körülbelül 600 ember vett részt a rendezvényen, amit hétvégén tartottak különböző hajókon és csónakokon az egész Yangon folyót szivárványszínbe borítva – számolt be róla a PinkNews.

Felvételek a pride parádéról

 Az elmúlt években igencsak változatos volt a pride megszervezése: 2018 januárjában 12 ezer ember vett részt a fesztiválon Mianmar legnagyobb városában, ahol két hétvégén át tartott az ünneplés. A programok között szerepelt drag queen verseny és LMBTQ filmek vetítése is.

„Mianmar LMBTQ közössége, leginkább a fiatalabb generáció mostanra sokkal bátrabb lett és többen vállalják fel önmagukat” – nyilatkozta Hla Myat Tun társigazgatój.

Az LMBTQ fesztiválokat a szervező önkéntesek rendszerint megtarthatják, de a közösséget továbbra is érik sérelmek és valószínálűleg az egyenlő jogokért is még sokáig küzdeniük kell.

A homoszexualitás az ázsiai ország törvényei szerint büntetendő. A legsúlyosabb büntetés az életfogytiglani börtön. Ez a törvény azonban – sok más volt gyarmathoz hasonlóan – a brit gyarmati korszakból származik és napjainkban nem igazán használják.

Arra viszont egy kutatás is rávilágított, hogy az LMBTQ emberek, leginkább a transzneműek hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve, a rendőrség pedig bárkit letartóztathat, ha úgy látják, sötétedés után „gyanúsan” viselkedik vagy „gyanús” helyeken tartózkodik.

Néhány évvel ezelőtt magazinunk is készített interjút egy mianmari meleg fiatalemberrel. Wunnát bemutató portrénk itt olvasható:

Ilyen Mianmarban melegként felnőni

FRA EU post inject banner
Previous post

Az LMBTQ emberek üldözése a holokauszt során

Next post

Először versenyzett LMBTQ pár az Amerikai Műkorcsolya Bajnokságon