Pride

Megtartják a kijevi pride-ot a fenyegetések ellenére

Az eseményt már tavaly is neonáci csoportok támadása zavarta meg, azonban az ukrán fővárosban úgy döntöttek az LMBT jogi csoportok, hogy nem fognak elállni a felvonulástól.

A legelső kijevi pride-ot 2003-ban tartották, amelyen mindössze néhány tucat ember vett részt. Az elkövetkező években vagy rendőri felügyeletet nem tudtak (és nem nagyon akartak) biztosítani a felvonulóknak, vagy más indokkal nem engedélyezte a város a pride megtartását; 2014-ben például a a forradalmi események miatt kérte arra Vitalij Klicsko, a város polgármestere a szervezőket, hogy ne ünnepeljenek.

Így ment ez egészen tavalyig, amikor azonban fél óra után le kellett fújni a rendezvényt. 2015-ben ugyanis egycsapat neonáci aktivista támadt rá a felvonulókra és a rendőrökre (akik egyébként jóval többen voltak maguknál a résztvevőknél): az összecsapás végén öt rendőrt kellett kórházba szállítani, egyiküket rögtön az intenzív osztályra vitték, olyan súlyos sérüléseket szenvedett.

Ha tehát pontosan akarunk számolni, akkor most vasárnap lesz a harmadik kijevi pride. A neonáci csoportok már bejelentkeztek: néhány napja olyan nyilatkozatok ütötték fel a fejüket különböző sajtóforrásokban, hogy vérfürdőt fognak rendezni a felvonuláson. A helyi érdekvédelmi csoportokat azonban nem tántorította el a fenyegetés, és velük tart az Európai Parlament három képviselője is: az LGBTI Intergroup alelnöke, a holland Sophie int’ Veld, valamint két tagja, a portugál Ana Gomes és a német Rebecca Harms vállalta, hogy kiáll a kijevi LMBT közösség mellett.

Azt már régóta tudjuk, hogy Kijev nem egy “melegparadicsom”, de Ukrajna ettől függetlenül lassan lépeget előre az LMBT jogok területén. Az emúlt évben például törvényt hoztak a szexuális orientáción, illetve nemi identitáson alapuló munkahelyi diszkrimináció ellen, emellett egy nemzeti stratégiát is elfogadtak, amely tartalmazza az LMBTI jogok előremozdítását is mint feladat.

FRA EU post inject banner
Previous post

Salamon király szorong - interjú Hernádi Judittal és Jordán Tamással

Next post

Lea Delaria nincs kibékülve az LMBT mozaikszóval