Pride

Megtartják a kijevi pride-ot a fenyegetések ellenére

Az eseményt már tavaly is neonáci csoportok támadása zavarta meg, azonban az ukrán fővárosban úgy döntöttek az LMBT jogi csoportok, hogy nem fognak elállni a felvonulástól.

A legelső kijevi pride-ot 2003-ban tartották, amelyen mindössze néhány tucat ember vett részt. Az elkövetkező években vagy rendőri felügyeletet nem tudtak (és nem nagyon akartak) biztosítani a felvonulóknak, vagy más indokkal nem engedélyezte a város a pride megtartását; 2014-ben például a a forradalmi események miatt kérte arra Vitalij Klicsko, a város polgármestere a szervezőket, hogy ne ünnepeljenek.

Így ment ez egészen tavalyig, amikor azonban fél óra után le kellett fújni a rendezvényt. 2015-ben ugyanis egycsapat neonáci aktivista támadt rá a felvonulókra és a rendőrökre (akik egyébként jóval többen voltak maguknál a résztvevőknél): az összecsapás végén öt rendőrt kellett kórházba szállítani, egyiküket rögtön az intenzív osztályra vitték, olyan súlyos sérüléseket szenvedett.

Ha tehát pontosan akarunk számolni, akkor most vasárnap lesz a harmadik kijevi pride. A neonáci csoportok már bejelentkeztek: néhány napja olyan nyilatkozatok ütötték fel a fejüket különböző sajtóforrásokban, hogy vérfürdőt fognak rendezni a felvonuláson. A helyi érdekvédelmi csoportokat azonban nem tántorította el a fenyegetés, és velük tart az Európai Parlament három képviselője is: az LGBTI Intergroup alelnöke, a holland Sophie int’ Veld, valamint két tagja, a portugál Ana Gomes és a német Rebecca Harms vállalta, hogy kiáll a kijevi LMBT közösség mellett.

Azt már régóta tudjuk, hogy Kijev nem egy “melegparadicsom”, de Ukrajna ettől függetlenül lassan lépeget előre az LMBT jogok területén. Az emúlt évben például törvényt hoztak a szexuális orientáción, illetve nemi identitáson alapuló munkahelyi diszkrimináció ellen, emellett egy nemzeti stratégiát is elfogadtak, amely tartalmazza az LMBTI jogok előremozdítását is mint feladat.

Previous post

Salamon király szorong - interjú Hernádi Judittal és Jordán Tamással

Next post

Lea Delaria nincs kibékülve az LMBT mozaikszóval