Itthon

Megtarthatja állását a búzavirágozó budakalászi jegyző

Noha november 19-én Deák Ferenc, Budakalász jegyzője benyújtotta felmondását a polgármesternek, Göbl Richárd elutasította azt. Döntése hátteréről az önkormányzat honlapján számolt be:

Tisztelt Budakalásziak!

Az elmúlt hét történései kisvárosunk megszokott hétköznapjainak nyugalmát borították fel. A médiában nyilvánosságot kapott, Budakalász jegyzője által kimondott méltatlan szavak felkorbácsolták a lelkek nyugalmát. Mint felettesének kötelességem a felelősségre vonás, és ezt meg is teszem. Ő maga vállalta tettét és annak rá háruló következményeit. Deák Ferenc bocsánatot kért a bántó szavakért – elsősorban az érintettől, illetve a munkatársaitól, majd nyilvános közleményében megtette ugyanezt minden ismerőse és az ismeretlenek felé is.  Tettének súlyával tisztában van, ezért felajánlotta lemondását.

A történtekkel kapcsolatban elengedhetetlennek tartom kimondani, hogy az ember testi és lelki valóságában nemtől, rassztól, identitástól függetlenül szakrális méltóság. Ennek megfelelően az elhangzott kijelentések vállalhatatlanok.

A döbbenet testet, lelket bénító percei után azonban a racionális gondolkodás következik, amely a történtek mérlegelésén nyugszik. Engedhető-e az ellenünk sunyi és alattomos módszerekkel folyamatosan zajló lejárató kampány, a titkosszolgálati módszerekkel lehallgatott, zárt ajtók mögött elhangzott beszélgetések nyilvánosságra hozatala és az ezzel való zsarolás?

Dr. Deák Ferenc jegyző úr szakmai felkészültségét az együtt ledolgozott esztendő alatt megismertem és elismerem. Döntésem meghozatalánál mindezen szempontokat és a hazai közéletben ritka személyes felelősségvállalást is figyelembe vettem. Alapos mérlegelés után úgy tartom helyesnek, ha elfogadom Deák Ferenc bocsánatkérését, de a lemondását nem. Mindemellett a Köztisztviselői Törvény, valamint a helyi Hivatali Etikai Kódex előítéletektől való mentességre vonatkozó normáinak megsértése miatt megrovásban részesítettem.

Tisztelt Budakalásziak! Biztosítani szeretném Önöket arról, hogy minden gyarlóság és hiba ellenére igyekszünk megfelelni a tavaly nekünk szavazott óriási bizalomnak és tanulva hibáinkból folytatjuk a megkezdett munkát: az egyéni és vállalkozói érdekekkel szemben a városunk és közösségünk szempontjainak érvényesítését.

dr. Göbl Richárd

Október végén a Kalászi Napló számolt be róla, hogy a megüresedett anyakönyvvezetői állásra egy jelentkezőt feltételezett szexuális orientációja miatt nem volt hajlandó felvenni Deák Ferenc.

Hogy döntése mögött homofóbia áll, azt egy november 17-én napvilágra került hangfelvétel is bizonyítja. A Telex birtokába jutott anyagon Deák többek között arról beszél, hogy megtudta, hogy a jelentkező egy “búzavirág”, aki ráadásul “intelligens, ami még rosszabb.”

Utálom az ilyen lóbaszó férfiakat, haragszom rájuk, alapból” – mondta Deák Ferenc, akit az is zavart, hogy korábbi munkahelyén a pályázó több bejegyzett élettársi kapcsolati szertartást is lebonyolított. A jegyző azt is közölte, hogy ilyen náluk nem fordulhat elő.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb