Itthon

Megtámadta a kormány a Kúria döntését a transzfób népszavazási kérdésről

Október második felében a Kúria az emberi méltóság védelme mellett kiállva megtagadta a kormány egyik népszavazási kérdésének hitelesítését. A kormány homofób és transzfób népszavazási kezdeményezése során összesen öt kérdést tervezett népszavazásra bocsátani. A kérdéseket a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megtámadta a Kúrián, amely elsőként arról a kérdésről döntött, ami így szól: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?

A kormány azonban nem hagyja annyiban a Kúria döntését – számol be a Mérce. Alkotmányjogi panaszt nyújtottak be a Kúria döntése ellen, amiről a Magyar Kétfarkú Kutyapárt számolt be Facebookon.

 

 

A Kúria indoklása szerint a kérdés azért nem hitelesíthető, mert népszavazás nem irányulhat az Alaptörvény megváltoztatására. A Kúria kimondta, hogy az Alaptörvény értelmében a kiskorúak jogát bizonyos kezelések igénybevételére nem lehet megvonni, a gyerekeknek joguk van a testi integritásukhoz és az önrendelkezéshez. A Nemzeti Választási Bizottság a döntés nyomán megváltoztatta határozatát, és a népszavazásra javasolt kérdés hitelesítését megtagadta.

Indokolása szerint egy jövőbeni népszavazáson mind az „igen”, mind a „nem” szavazatok többsége is olyan alapjogi kollíziót eredményezne, amelyet csak az Alaptörvény módosításával lehetne feloldani. A népszavazási kérdés ezért az Alaptörvény szerint kizárt tárgykört érint.

A kormány szerint azonban a Kúria végzése sérti az Alaptörvényben foglalt tisztességes eljáráshoz való jogot. Úgy vélik, a Kúria a népszavazásra javasolt kérdés szövegétől eltérve, annak tartalmát önkényesen kibővítve értelmezte azt.

Orbán Viktor július 21-én jelentette be, hogy a kormány népszavazást kezdeményez öt, szerintük a gyermekek védelmét szolgáló, valójában homo- és transzfób, gyűlöletkeltő kérdésben. A kérdések az alábbiak.

1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak?

2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhető legyenek nemátalakító kezelések.

4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

5. Támogatja-e Ön, hogy a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg? – olvasta fel a kérdéseket Orbán, aki azt kérte, hogy mindenki mondjon nemet a fentiekre.

Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter a Kormány nevében még aznap benyújtotta a javasolt kérdéseket a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A népszavazást az Európa Bizottság által elindítitott kötelezettségszegési eljárásra reagálva kezdeményezte a kormány, ezzel akarván bebizonyítva, hogy a júniusban elfogadott homofób és transzfób propagandatörvénynek van társadalmi támogatottsága.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb