Hírek

Megtagadhatják a gyászszertartást a katolikus melegektől Amerikában

A wisconsini Madison egyházkerület vezetője, James Bartylla atya hétvégén emailben értesítette a hozzá tartozó papokat. Részletes utasításokat küldött megfontolásra arra az esetre, ha az elhunyt történetesen “jogi vagy élettársi kapcsolatban élő homoszexuális személy” lenne.

 

 

Levelében aggodalmának adott hangot, hogy talán választani kellene, mi a fontosabb: az elhunyt és a családja, vagy pedig azok a hívek, aki a homoszexualitást bűnnek tartják és hűen követik a Szentírás tanításait. Bartylla atya inkább őket tartaná fontosnak.

Ezért arra tesz javaslatot, hogy a hagyományos katolikus gyászszertartás helyett a papok csupán egy egyszerű, a sír mellett történő szolgálatot végezzenek “a közfelháborodás elkerülése érdekében”. Ezen túlmenően a túlélő partner ne kapjon se nyilvános, se meghatározó szerepet a gyászszertartás alatt.

 

Robert C. Morlino püspök

 

Az egyházkerület rögtön igyekezett megnyugtatni a kedélyeket. Robert C. Morlino püspök jelezte, hogy ez nem a hivatalos szabályzat és nem publikus anyag, bár hozzátette, személy szerint ő nem talál benne kivetnivalót. A papokat arra biztatja, hogy a leírtakat alaposan és körültekintően fontolják meg, és amennyiben lennének kétségeik, forduljanak hozzá bizalommal útmutatásért.

A Madison egyházkerület Wisconsin állam 12 megyéjét foglalja magába, ahol az egymilliós lakosság 28 százaléka katolikus.

 

(GayStarNews)

 

Previous post

Engedd el a trendeket! – 5 hasznos tanács a divathoz

Next post

Három meleg macival reklámozzák a mézet