Nagyvilág

Megszűnik nyomtatásban a világ egyik legrégebbi queer magazinja

Közel ötven év után megszűnik nyomtatásban a világ egyik legrégebbi olyan magazinja, amely az LMBTQ közösségnek szól. Az Egyesült Királyságban kiadott Gay Times 1984-ben indult, de a jogelődjeinek számító lapok már 1975-ben megjelentek. Ebben a korban még mindennaposak voltak a téves információk a közösséggel kapcsolatban, és kifejezetten ellenséges hangnemben nyilatkoztak a politikusok is. Ezek miatt kulcsfontosságú szerepe volt a lapnak a szigetország LMBTQ közössége számára, főleg ha tudjuk, csak 2000-ben törölték el azt a törvényt, amely „a homoszexualitás népszerűsítésre” hivatkozva gyakorlatilag tiltott minden médiamegjelenést, ami sok esetben öncenzúrához vezetett.

Az eredetileg meleg és biszexuális férfiaknak szánt lapot Chris Graham-Bell és Alex McKenna alapította 1984-ben, és az évtizedek alatt olyan sztárok szerepeltek a címlapon, mint David Bowie, Elton John vagy George Michael.

A Gay Times egészen 2020-ig havonta jelentkezett, akkor azonban átváltottak a negyedéves, közel kétszáz oldalon megjelenő kiadásra. Most pedig bejelentették, végleg felhagynak a nyomtatott lappal és kizárólag digitális formában működnek tovább. Ennek oka, hogy mára csupán az olvasóik két százaléka vásárolta meg a 8,95 fontba, átszámítva 3700 forintba kerülő nyomtatott magazint.

„Mindig szomorú, ha ilyen hosszú idő után kell abbahagyni valamit” – írják a változásról kiadott közleményben. „- A Gay Times magazint új területekre és új magasságokba igyekszünk terelni, mert tudjuk, ez biztosítja a legjobbat az új generáció számára. Minden nyomtatott magazin előállítása jelentős természeti erőforrásokat is igényel, így döntésünk meghozatalában ez is fontos tényezőnek számított.”

Bár a lap a jövőben nem lesz megtalálható az angliai újságosoknál, de digitális kiadványként évente 12 számmal továbbra is elérhető marad.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb