Hírek

Megszavazta az ENSZ a globális LMBTQ független szakértő munkájának folytatását

 

Az ENSZ még 2016-ban hozott létre egy új pozíciót a szexuális orientáció és a nemi identitás alapján történő hátrányos megkülönböztetés vizsgálatára (IE SOGI). Erre a független szakértői posztra az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a thaiföldi Vitit Muntarbhornt nevezte ki elsőként, majd őt 2018-ban a Costa Rica-i Victor Madrigal-Borloz követte.

A 47 fős tanácsban az ENSZ tagállamai három évente váltják egymást, és a kelet-európai régió képviseletében jelenleg Horvátországgal együtt Magyarország is tag. Érdekesség, hogy Donald Trump „ideológiai különbségek” miatt tavaly kiléptette az USA-t az emberi jogok felett őrködő tanácsból.

Július 12-én szavaztak arról, hogy a szervezet LMBTQ ügyekben vizsgálódó független szakértője folytathatja-e a munkáját. A szavazás során ezt a 47 tagállam közül 27 támogatta, 12-en szavaztak ellene, míg 7 ország tartózkodott – köztük hazánk is.

Mint azt Horváth Zsuzsanna a tanácskozáson elmondta, Magyarország határozottan elutasítja a diszkrimináció és az erőszak bármilyen formáját, beleértve a szexuális orientáción vagy a nemi identitáson alapulót is. Ugyanakkor Magyarország fenntartja a jogot, hogy a nemzeti jogértelmezés határozza meg a család és a házasság fogalmát, emiatt pedig Magyarország tartózkodni fog a végső szavazásnál. Hozzátette, hogy bár nálunk az alkotmány eleve tiltja a szexuális orientáción van nemi identitáson alapuló diszkriminációt, de nem minden ország van ebben a helyzetben, így szükség van a független szakértő munkájára.

 

 

(Nemmel szavazott Afganisztán, Bahrein, Banglades, Kína, Egyiptom, Eritrea, Irak, Nigéria, Pakisztán, Katar, Szaúd-Arábia és Szomália, míg Magyarországon kívül Angola, Burkina Faso, Kongó, India, Szenegál és Togó tartózkodott.)

Az Emberi Jogi Tanács globális partnerségért felelős igazgatója, Jean Freedberg így értékelte a végső döntést:

“Amikor szerte a világon az LMBTQ emberek példátlan kihívásokkal szembesülnek, és korábban biztosított védelmüket vonják vissza – beleértve a Trump-Pence adminisztráció döntéseit az Egyesült Államokban –, akkor ilyen időkben bátorító, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete ismét meghozta ezt a bátor lépést, hogy megóvja közösségünket az erőszaktól és a diszkriminációtól. A mai szavazás biztosítja, hogy a Vitit Muntabhorn által megkezdtett és Victor Madrigal-Borloz által folytatott munka az LMBTQ emberekért folyik tovább, és hogy az országok felelősségre vonhatóak lesznek LMBTQ polgáraik védelme érdekében.”

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés