Nagyvilág

Megpróbálták átnevelni az indiai leszbikus lányt, most bíróságra megy

indiai nők

 

Indiában sok helyen a mai napig is betegségként tekintenek a homoszexualitásra, még az orvosi könyvekben is így szerepel. Így aztán nem meglepő, hogy sok esetben a szülők maguk viszik a gyermekeiket átnevelő terápiákra, még a ma Gudzsarát államban található Radzspipla hercegét is sokkterápiára kényszerítette a családja.

Ugyanezt történt Minaksi Szadzsissal (álnév), aki a Kerala állambeli Angamáliban él. Szülei egy nap beültették a motorizált riksájukba és elvitték a szomszédos Koccsiba, a szíriai ortodox keresztény egyház orvosi egyetemére. Minaksi akkor már tudta, hogy hova viszik, így előkészítette a telefonját és bekapcsolta a hangfelvétel funkciót rajta, valamint ismerőseinek is írt üzenetet. Szülei Dr. Szantha Abraham pszichiáterhez vitték, aki azonnal be akarta utaltatni a pszichiátriára “kezelésre”.

Minaksi nem sokkal korábban vallotta be a szüleinek, hogy a nőkhöz vonzódik, de édesanyja eleinte nem vette komolyan, úgy gondolta, hogy “majd elmúlik” nála ez a “korszak”. Amikor azonban barátnőjét is bemutatta, a szülei megijedtek és elkezdtek “átnevelő terápiákról” beszélni. Először egy keresztény gyülekezetbe vitték, hátha hatni tudnak rá. Minaksi ekkor kezdett el keresgélni a témában. Korábban azt sem igazán tudta, hogy mit jelent az LMBTQ-közösség tagjának lenni, vagy mi az az átnevelő terápia. A Queerala civil szervezet segítségével tájékozódott, ott mondták neki azt is, hogy bármi történik, vegye fel a telefonjával bizonyítéknak.

Minaksi így képes volt kiállni magáért és határozottan nemet mondott a doktornőnek. “Nem is tudom, életben lennék-e még, ha belegyezem. Úgy érzem, talán soha nem jöttem volna ki arról a helyről” – mondta a Times magazin újságírójának.

Nem hagyja magát, bíróságra megy

Tapasztalatai és hangfelvételei alapján a Queerala segítségével 2020 októberében kérelmet nyújtott be a keralai bíróságra, melyben az átnevelő terápiák betiltását követeli. A petíció másik benyújtója egy 46 éves nő, aki 2018-ban vallotta be a férjének, hogy leszbikus, majd pszichiáterhez vitték, hogy “neveljék ki” belőle az orientációját.

A Queerala felmérései szerint Kerala államban legalább 20 olyan orvos praktizál, aki azt ígéri, hogy képes a homoszexualitást “gyógyítani”. Ha sikerül keresztülvinniük a petíciót, az átnevelő terápiák büntethetők lesznek az államban. Ha nem sikerül, továbbviszik az ügyet a legfelsőbb bíróságra.

Radzsasri Radzsu, a Queerala igazgatósági tagja szerint az átnevelő terápiákat végzők és az azt kérő családtagok sem látják be, hogy milyen elképesztően káros, amit tesznek. “Ha lenne törvény ellene, tehetnénk végre a tulajdonképpeni zaklatás ellen” – mondja. Indiában többféle terápiát is javasolnak a szexuális orientáció “helyretételére”. Ezek között szerepel pszichológiai tanácsadás, gyógyszeres kezelés, hormoninjekció, átnevelő intézménybe zárás, de még elektrosokk-terápia és hormonális kasztrálás is. Mindezeket egészségügyi intézményekben, kórházakban végzik. De még a kórházi környezeten túl is, mindenféle spirituális vezetők és guruk ígérik a gyógyulást, különféle rituálékat végeznek, de akár korrekciós nemi erőszak és brutális verések is előfordulnak, mint “terápiás kezelés”.

 

indiai nők
Minaksi és kedvese kézenfogva mesélnek kálváriájukról / Fotó: Sameer Raichur, TIME

 

2021 decemberében a keralai bíróság utasította a kormányt, hogy dolgozzon ki szabályokat, egyeztetve az olyan civil szervezetekkel, mint a Queerala is. A meghallgatások azokban késve kezdődtek el, így egyelőre nincs eredményük. Radzsu azonban optimista, úgy gondolja, hogy a lassú bürokrácia ellenére is sikerülhet keresztülvinni a tervüket, és betiltathatják a káros átnevelő terápiákat végre.

Indiában 2018-ban dekriminalizálták a homoszexualitást, és a legfelsőbb bíróság akkor ellenezte az átnevelő terápiákat. Ezt követően az Indiai Pszichiáterek Társasága hivatalos nyilatkozatot adott ki, amely szerint az átnevelő terápiák azon a hibás és tudománytalan feltételezésen alapulnak, hogy a nem heteroszexuális  orientáció egyfajta betegség. Mindez azonban még nem elegendő a terápiát végzők büntetéséhez, törvényerőre nem emelkedett.

A jogi csatározás közben pedig Minaksi és partnere tovább küzdenek a lány családjával. Szülei továbbra sem hajlandóak elfogadni, hogy a gyermekük nem akar férjhez menni a neki kiszemelt férfihoz, hanem egy másik nővel akar élni. Az apja azóta nem szólt hozzá egy szót sem, hogy bevallotta az orientációját. Kedvese Németországba szeretne költözni, ahol nem kellene rejtőzködniük, Minaksi azonban maradna. “Itt akarok maradni, meg akarom mutatni az embereknek, hogy képes vagyok élni az életemet.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb