Hírek

Megnyerte a rendőrségi pert a kecskeméti LMBTQ-csoport

A Kecskeméti Rendőrkapitányság pontosan 28 ezer 345 forintra bírságolta meg a helyi LMBTQ-csoport önkénteseit, mivel véleményük szerint a rendezvény nem tartozott a gyülekezési törvény hatálya alá. Ezt a döntést Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, aki ellátta a kecskeméti Cifra-LMBTQ Közösség jogi képviseletét, egyenesen jogsértőnek nevezte.

Az önkormányzat szerint 12 négyzetmétert használtunk jogosulatlanul a városunk közterületéből a Szabadság téren” – nyilatkozta a Cifra-LMBTQ Közösség egyik tagja, Kémeri Anita a Zoom.hu-nak.

 

 

Hiába jelentették be a rendezvényt a Kecskeméti Rendőrkapitányságon, ők csupán telefonon tájékoztatták róla a csoportot, hogy nem fogják biztosítani az eseményt, mivel az nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá. Állításuk szerint ugyanis a bejelentés nem számított gyülekezésnek és megállapították a hatáskör hiányát is. A rendőrség semmilyen írásos határozatot nem adott a csoportnak a kijelentésről, amit később Fazekas Tamás mégis ki kért, mivel egy szóban közölt határozatot nehéz megtámadni a bíróságon.

A jogvita ellenére a kecskeméti Cifra-LMBTQ Közösség megtartotta a rendezvényt, de két közterület-felügyelő szerint jogosulatlanul használták a területet. A rendezvény egyik szervezője, Kémeri Anita végül beperelte a Kecskeméti Rendőrkapitányságot, hiszen az semmilyen írásos szerződést nem bocsájtott ki a közterület használatáról.

A Fővárosi Törvényszék döntése szerint a Kecskeméti Rendőrkapitányság nem megfelelőképpen járt el, amikor nem engedélyezte a Cifra-LMBTQ Közösség rendezvényét, tehát a helyi LMBTQ-csoportot jogalap nélkül bírságolták meg.

Minderről Fazekas Tamás az ügy lezárásával így vélekedett: „A rendőrség hasonló hibáit a régi és az új gyülekezési törvény alapján is a bíróság tudja orvosolni. Reméljük, a jogsértő bírságolástól az önkormányzat a bíróság döntése miatt eltekint.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin