Kultúra

Megjelent Banglades első LMBT-képregénye

A közel 160 millió, többségében mohamedán ember által lakott délkelet-ázsiai Bangladesben – akárcsak a szomszédos Mianmarban – a homoszexuálisokra a brit gyarmati idők óta rendkívül szigorú törvények vonatkoznak, a melegeknek és leszbikusnak lényegében teljes titkokban kell élniük, különben akár több éves börtönbüntetés is fenyegetné őket.

Mindezek tudatában elismerésre méltó, hogy az ország legnagyobb melegjogi szervezete, a Boys of Bangladesh közreműködésével képregényt indítanak, amelynek főszereplője LMBT-karakter, méghozzá egy leszbikus lány lett.

Banglades

A szervezet szóvivője kijelentette, bíznak benne, hogy a képregény segítségével minél több bangladesihez sikerül eljuttatni annak üzenetét, hogy mindannyiunknak jogunk van azt szeretni, akit akarunk. A képregénynek négy rajzolója van és a karakter, a leszbikus Dhee – a szó bengáli nyelven intellektust, bölcsességet jelent – egy teljesen hétköznapi helyzetben találja magát, beleszeret egy másik lányba.

Dhee a történet során több lehetőség közül választhat. Kövessen el öngyilkosságot? Menjen hozzá egy férfihoz, ezzel teljesítve családja elvárását? Hagyja el az országot? Vagy hallgasson a szívére? A képregény bemutatójára a fővárosban, Dhakában került sor a Brit Nagykövetségen, fokozott rendőri készültség mellett, a szervezők ugyanis tartottak szélsőséges ellentüntetők felbukkanásától.

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés