Itthon

Meghívást kapott Novák Katalin a Pécs Pride-ra

Szeptember 18-án Pécsett kerül megrendezésre Magyarország első vidéki pride felvonulása, az. I. Pécs Pride Felvonulás.

Bárhol Szabad!” – szól az esemény szlogenje. “Szabad Budapesten, Szabad Pécsett, szabad bárhol megünnepelni a Szabadságot, ami a sokszínű identitásainkban rejlik!” Az első felvonulás – szintén a baranyai megyeszékhelyen – eredetileg tavaly lett volna, ám a koronavírus járvány miatt elmaradt.

A szervező Diverse Youth Network a kormány részéről meghívta Novák Katalin családokért felelős minisztert is, aki tegnap nyilvános elítélte Parrag László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének homofób szavait.

 

A Diverse Youth Network csapata

 

Mélységesen helytelen, amit ő mondott, én ezzel nem értek egyet, és abban a kormánynak is mindig határozott volt az álláspontja, hogy a szexuális orientáció magánügy, és mindenki a saját orientációjának megfelelően szabadon élheti az életét” – jelentette ki Novák egy sajtótájékoztatón.

Egyetértünk Novák Katalinnal abban, hogy a szexuális orientáció magánügy, és mindenki a saját orientációjának megfelelően szabadon kell, hogy élhesse az életét. Az államnak feladata, hogy támogassa a családokat, és minden család számára biztosítsa a megfelelő jogi és társadalmi védelmet; biztosítsa a családoknak az örökbefogadáshoz, a mesterséges megtermékenyítéshez és a házassághoz való lehetőséget, szexuális orientációtól függetlenül – hiszen az minden állampolgárnak a magánügye.” – olvasható a miniszternek címzett meghívóban, amelyet teljes egészében is közzéteszünk:

 

Tisztelt Novák Katalin!

Örömmel értesültünk róla, hogy Ön is elítélte Parragh László szándékosan félrevezető, melegellenes hangulatkeltő beszédét.

Ezért tisztelettel szeretnénk meghívni egy olyan történelmi eseményre, ami minden magyar demokrata életében egy mérföldkövet kell, hogy jelentsen. Szeptember 18-án rendezzük meg Magyarország első vidéki pride felvonulását, Pécsett. Az I. Pécs Pride Felvonulást egy egyhetes emberi jogi fesztivál előzi meg, “Freedom of My Identity” címmel, ahol nemzetközi emberi jogi konferenciát, különböző szemináriumokat, műhelymunkákat, panel- és kerekasztalbeszélgetéseket, kulturális és gasztronómiai eseményeket kívánunk az emberi jogok témájában bemutatni. A fesztiválon kiemelt fókuszt kap a pécsi nemzetiségek, a cigányság, a zsidóság, valamint az LMBTQ+ közösség.

Az egyhetes emberi jogi fesztivál zárórendezvénye az I. Pécs Pride Felvonulás, melynek szlogenje: “Bárhol szabad!”. Egyetértünk Novák Katalinnal abban, hogy a szexuális orientáció magánügy, és mindenki a saját orientációjának megfelelően szabadon kell, hogy élhesse az életét. Az államnak feladata, hogy támogassa a családokat, és minden család számára biztosítsa a megfelelő jogi és társadalmi védelmet; biztosítsa a családoknak az örökbefogadáshoz, a mesterséges megtermékenyítéshez és a házassághoz való lehetőséget, szexuális orientációtól függetlenül – hiszen az minden állampolgárnak a magánügye.

Az LMBTQ+ emberek jogi és társadalmi egyenlősége ezzel szemben közügy: ezért is szerveztük meg Magyarország első vidéki LMBTQ felvonulását. A Pécs Pride a közösségeinkről és a hídépítésről szól. Azokról a hidakról, melyekkel átszelhetjük különbözőségeinket és meglelhetjük a kapcsolódás kínálta lehetőségeket.

Ez pedig túlmutat az LMBTQ+ közösségen! 2021-ben, Magyarországon számos csoport tagjait éri hátrányos megkülönböztetés a munkahelyén, az iskolában, a családjában és az utcán egyaránt. Százezrek félnek attól, hogy bántalmazzák őket azért, mert mernek bátrak és önvalósak lenni! Nem elégszünk meg azzal, ha megtűrnek minket! Felemeljük hangunkat az LMBTQ+ emberekért, a Romákért, a Zsidó közösségekért, a helyi nemzetiségi csoportokért és azokért az Emberekért, akiknek 2021-ben, Magyarországon félniük kell. Nyitott szívvel várunk mindenkit, aki egyetért a fenti céljainkkal,  akár az LMBTQ+ közösség vagy más kisebbségi csoport tagjaként, támogató szülőként vagy barátként, mindenki jelenléte fontos!

Meghívjuk Novák Katalin családokért felelős minisztert: ünnepeljük együtt a sokszínűségben rejlő értékeket, az egyén szabadságát és az összefogás erejét. Mutassuk meg szeptember 18-án, hogy bárhol szabadok lehetünk!

Szeretettel várva Miniszter asszony válaszát,

a Pécs Pride-ot és a Freedom of my Identity fesztivált szervező

Diverse Youth Network

A meghíváshoz támogatólag csatlakozik: a Budapest Pride szervezőcsapata

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb