Hírek

Meghiúsult a pride az ukrajnai Odesszában

Szélsőséges ellentüntetők miatt félúton le kellett állítaniuk a szervezőknek a pride felvonulást vasárnap a dél-ukrajnai Odesszában. A mediterrán jellegű, egymilliós városban, ami az ukrán haditengerészet fő támaszpontja, egy hete az ortodox egyház helyi vezetői már a pride felvonulás betiltását követelték.

Helyszíni beszámolók szerint az Odessza Pride 2017 elnevezésű megmozduláson mintegy kétszázan vettek részt, a rendezvényt több száz rendőr biztosította. Ők azonban hiába vonták szoros gyűrűbe a felvonulókat, szélsőséges ellentüntetőknek mégis sikerült áttörniük a kordonon, ezért a menetet a szervezők nagyjából félúton megállították, a résztvevők pedig ülősztrájkba kezdtek. Tettlegességig nem fajult az incidens. A szexuális kisebbségek jogaiért demonstrálók eredetileg a városházáig akartak vonulni. A hatóságok végül buszokon elszállították a felvonulás résztvevőit onnan, ahol tiltakozásul leültek az aszfaltra, ezután az ellentüntetők is feloszlottak.

 

 

Odesszában tavaly volt az első pride, de Ukrajna fővárosában, Kijevben már 2013 óta rendeznek felvonulásokat. Az idei, június 18-án tartott felvonuláson az LMBTQ-közösségekkel rokonszenvező ukránok és külföldi diplomaták is részt vettek. Maga a felvonulás viszonylag békésen zajlott, köszönhetően a komoly rendfenntartói biztosításnak, a nagyjából ezer felvonulót körülbelül öt és félezer rendőr védte. Egy kisebb dulakodás tört ki csupán a rendfenntartók és a felvonulást ellenzők között, ami miatt hat embert vettek őrizetbe. Két résztvevőt a rendezvény után vertek meg ismeretlenek, az egyik támadót a rendőrök a helyszínen elfogták.

Kijevben idén és tavaly már a belvárosban tartották a felvonulást. A korábbi években nem központi részen szervezték meg azt az előre jelzett provokációk miatt, amelyek azonban végül nem voltak jelentősek, az ellentüntetők legfeljebb szitokszavak bekiabálásával zavarták meg a rendezvényt. A többségében ortodox, illetve görög katolikus vallású ukrán lakosság alapvetően nehezen fogadja el a melegjogokat, ugyanakkor megfigyelők szerint az utóbbi évek alatt fokozatosan egyre toleránsabbá válik a társadalom az LMBTQ közösséggel szemben.

 

(MTI, Index)

 

Lenny Kravitz post inject banner
Previous post

„Bántottak a melegségem miatt, de több a pozitív csalódás, ezekbe kapaszkodom”

Next post

Megható vallomások Tom Daley esküvői videójában