Hírek

Megható beszédet intézett a meleg amerikai elnökjelölt az LMBTQ-közösség felé

A hétvégén Las Vegasban tartották az Emberi Jogok Kampányának (Human Rights Campaign) vacsoráját, mely során az egyik esélyesnek tartott elnökjelölt beismerte, mennyire meglepte őt a hihetetlen mennyiségű támogatás és szeretet.

A nyíltan meleg elnökjelölt, Pete Buttigieg – aki jelenleg egy körülbelül Székesfehérvár méretű város polgármestere – őszinte és érzelmes beszédet tartott, melybe beleszőtte háláját az emberek iránt, akik támogatják, és a szeretetet, melyet férje iránt érez – számol be róla a Pink News.

A férjem, Chasten, és én hittünk benne, hogy az üzenetünk eléri a célját, ezért nem meglepő számunkra, hogy sokan egyetértenek vele, de hazudnék, ha nem ismerném be, hogy egy kicsit mégis meglepődtünk azon, milyen gyorsan sikerült elnyernünk az emberek bizalmát és szeretetét. Ha visszamennél az időben húsz évvel ezelőttre, az igazán kínos tinédzser énemmel találkoznál, és ha azt mondanád neki, hogy mi minden fog vele történni 2019-ben, nem hinne neked. Ha elmondanád neki, hogy itt fog állni, mint az egyik esélyes jelölt az Amerikai Egyesült Államok elnöki címéért, biztosan nem hinné el. De ami még elképesztőbb, az az arckifejezés, amely megjelenne rajta, amikor elmondod neki, hogy mindezt a férje oldalán fogja megtenni. […] Nem telik el úgy perc, hogy ne gondolnék arra, ez a házasság és a szabadság, melyet közösen élvezhetünk, megannyi más ember munkájának a gyümölcse.

 

Pete Buttigieg

 

Ma nem csak politikusként állok itt, hanem szerető férjként is, és köszönettel tartozom mindenkinek, aki harcolt a szabadságunkért. […] Talán az LMBTQ-közösség tagja vagyok, de meleg férfiként nem tudom, milyen is lehet színes bőrű transznemű nőnek lenni a közösségünkön belül, ahogy azt sem tudom, milyen lehet egy nem bejelentett négygyermekes anyának lenni, vagy egy mozgássérült veteránnak, vagy egy elbocsájtott autó szerelőnek. De annak, hogy meleg vagyok, csak úgy, mint velem kapcsolatban minden másnak is, van egy története. És ha visszaemlékezek erre a történetre, megtalálhatom az építőkockáit nem csupán az empátiának, de annak is, hogy megtanuljam, hogyan kell cselekedni azért, ami fontos számomra. Az ember minél többet tud a kirekesztésről, annál többet gondol arra, hogy tartozhasson valahová, és ebben az országban hatalmas problémánk van ezen a területen.

Néha azt mondják nekünk, hogy választanunk kell egy autószerelő és egy színes bőrű transznemű nő támogatása között, csakhogy abba nem gondolunk bele, hogy néha az autószerelő is egy színes bőrű transznemű nő, és neki is szüksége van a támogatásunkra. A fal, amely miatt a leginkább aggódok nem a jelenlegi elnök fantáziája a mexikói határról, amely egyébként sem fog megépülni. Ami miatt aggódok, azok az igazi falak, melyeket magunk közé emelünk, és ezek elszigetelnek minket egymástól. Ami minden melegben és kirekesztett emberben közös, az a tudat, hogy közted és a világ többi része között van egy hatalmas fal, és azon tűnődsz, vajon milyen lehet a másik oldalán lenni. Az LMBTQ-közösség egyenlőségéért folytatott küzdelem egészen a munkahelyi megkülönböztetéstől a transznemű dolgozók méltóságának kérdéséig nem versenyezhet más amerikaiak küzdelmeivel, akik szintén arra vágynak, hogy a fal másik oldalára kerüljenek.

Mindez erősíti a harcot, melyet vívnunk kell, és arra kötelez minket, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy hangot adhassunk ezeknek a problémáknak. Segítenünk kell egymásnak, bármi is történjen. […] Tíz évvel ezelőtt, amikor először jártam a haditengerészeti bázison, nem szolgálhattam nyíltan meleg férfiként. Öt évvel ezelőtt a szülőállamomban a házasságom nem létezhetett. Pár héttel ezelőtt pedig mindenki láthatta a TIME magazin címlapján a First Family megnevezést, ahogy egy férfi a férjével együtt pózol boldogan a képen. Ez nem egyik napról a másikra történt, ez a küzdelem gyümölcse. Politikai küzdelem, morális küzdelem, azoknak az embereknek a küzdelme, akik vették a bátorságot, hogy változást érhessenek el, és hittek abban, hogy ez az ország egy még tökéletesebb hellyé válhat.

A teljes beszéd angol nyelven már megtekinthető a Human Rights Campaign hivatalos YouTube-oldalán:

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb