Nagyvilág

Meghalt egy HIV-vel élő elítélt, mert a börtönben megtagadták tőle a gyógyszerét

A börtönben halt meg a 21 éves Thokozani Shiri, miután felügyelői elhanyagolták és nem kapta meg nélkülözhetetlen HIV-gyógyszerét – állapította meg egy független vizsgálat, amelyet az Essex Coroners Court folytatott le.

A fiatalember két szabadságvesztést ült le az essexi HMP Chelmsfordban – 2017. november 13-tól 2018. március 19-ig, illetve 2018. október 10-től 2019. április 14-én bekövetkezett haláláig. A börtön egészségügyi szolgáltatója, az Essex Partnership University Trust (EPUT) mindvégig tudott arról, hogy a férfi HIV-vel él.

A börtönben töltött első időszak alatt Shiri azonban csak hat nappal a szabadulása előtt jelentkezett a HIV-klinikán, és nem kapott antiretrovirális gyógyszert, az életmentő kezelést, amely gátolja a vírus terjedését, és a HIV-vel élő szervezetében a vírus mennyiségét kimutathatlan mennyiségűvé szorítja le.

A HMP Chelmsfordban töltött második tartózkodása alatt a börtön ismét hónapokig nem biztosította számára a létfontosságú gyógyszert, és csak 19 nappal a halála előtt kapta meg először. Shiri tragikus módon 2019. április 14-én hunyt el a HIV-fertőzés szövődményeiben a Broomfield Kórházban.

 

Thokozani Shiri

 

A vizsgálatból kiderült, hogy halála előtt Shiri azt mondta egy börtönőrnek, hogy “nem kap levegőt”, és kórházba kell mennie, de mentőt csak öt nappal később hívtak hozzá. A börtöntisztet, akivel beszélt, még mindig nem azonosították.

A vizsglat megállapította, hogy “öt különböző mulasztás” okozta Shiri halálát, többek között az, hogy a börtön mindkét időszakban emulasztotta biztosítani a gyógyszereit, és nem irányították HIV-klinikára.

Amikor Shirit végül kórházba szállították, mesterséges kómába helyezték, mielőtt édesanyja láthatta volna, és ez így is maradt haláláig. Annak ellenére, hogy mesterséges kómában volt, bilincsben tartották és a kórházi ágyához láncolták.

Sue McAllister, a börtönügyekért és próbaidősökért felelős ombudsman elmarasztaló jelentésében “elfogadhatatlanul rossznak” minősítette Shiri ellátását, és hozzátette: “Ez egy olyan eset, amikor egy fiatalember megelőzhető halálát okozta az egészségügyi személyzet által tanúsított, általam csak hanyagságnak nevezhető gondatlanság, és akinek édesanyjával ezután a börtön személyzete durva érzéketlenséggel bánt“.

A börtön jelenleg is dolgozik az ombudsman jelentésében megfogalmazott ajánlások listájának kiegészítésén.

Shiri családja a Leigh Day ügyvédi iroda által rendelkezésre bocsátott nyilatkozatban közölte: “Thoko olyan volt, mint bármelyik fiatalember – szerette az életet, a barátait és a családját. Felfedezte, hogy mit kínál neki a világ, de a törvény rossz oldalán végezte, ami egy rövid távú szabadságvesztés-büntetésben csúcsosodott ki. Családként nagyon reméltük, hogy ez lehetővé teszi számára, hogy elgondolkodjon és egy szebb jövő felé tekintsen.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb