Nagyvilág

Meghalt a világ legidősebb drag queenje

Darcelle XV és Neil Patrick Harris színész. Fotó: Darcelle XV Facebook

Elhunyt a világ legidősebb aktív drag queenje, az amerikai Darcelle XV, akit a Guinness Rekordok Könyve is elismert. A művész 92 évesen távozott – jelentette be a családja a Facebookon.

Walter Cole néven, 1930-ban született Oregon államban és miután leszerelt a seregből a koreai háború után, átlagos életet élt feleségével és két gyermekével. 37 évesen kezdett először női ruhát viselni, majd 1969-ben bújt elő melegként és vette fel a Darcelle művésznevet, melyet Denise Darcel francia énekesnő ihletett.

A drag queen 1967-ben nyitotta meg saját klubját, melyből később a Darcelle XV Showplace lett. A klubot 2020-ban helyi örökségvédelem alá helyezték, ez volt az első LMBTQ kulturális helyszín az államban, amelyet ilyen státuszra jelöltek.

A helyieket megrázta Darcelle elvesztése, akit nem csak rendkívüli előadóművésznek, de remek embernek ismertek meg. Az egyik helyi lelkész szerint a drag queen valóban törődött Portland városával, ahol élt, a 80-as évek óta küzdött a hajléktalanok megsegítéséért. Darcelle számára a drag “egyszerre volt szórakoztatás és jobbító erő. Az életének például kellene szolgálnia azok számára, akik megpróbálják démonizálni az LMBTQIA+ közösséget” – írta a tiszteletes megrendülve. Az előadóművész más jótékonysági programokban is részt vett, például az AIDS-ben szenvedők számára gyűjtött pénzt.

Darcelle az Insidernek adott 2018-as interjújában azt mondta, 50 éve ugyanazt a sminket készíti magának, ez a védjegye, és csupán 10 percbe telik neki elkészíteni. Ruháit is maga tervezte és készítette el.

https://twitter.com/thisisinsider/status/1005660828232830976

Darcelle-t 2016-ban, 85 éves korában ismerték el a világ legidősebb fellépő drag queenjeként.  Nem ő volt az egyetlen, aki 80-an túl is színpadra állt, a brit Maisie Trollette szintén bőven nyolcvanon túl szórakoztatja ma is a közönséget, igaz ő “csak” 1973-ban kezdte.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb