Nagyvilág

Meghalt a homofób brunei szultán meleg fia

 

Hét napos gyászt rendelt el a világ egyik leggazdagabb uralkodója, a brunei szultán, miután 38 éves korában meghalt a fia, Azim herceg. Halálának pontos okát nem közölték, helyi források szerint viszont évek óta küzdött a rákkal, írja az ausztrál Qnews.

Azim a szultán másodszülött fia, a trónöröklési sorban a negyedik volt, és nyíltan meleg férfiként élt az Egyesült Államokban. Miközben hazájában a homoszexualitás nem pusztán tabu, de a szultán 2018-ban olyan törvényt hozott, amely halálra kövezéssel büntette volna az LMBTQ embereket. A törvény annyira szigorú volt, hogy nem csupán a helyi lakosokra, de az országba látogató külföldiekre is vonatkozott volna, függetlenül attól, hogy muszlim vallásúak-e. Az óriási nemzetközi felháborodás – és a dúsgazdag szultán luxusszállodáinak bojkottja – után az uralkodó Hassanal Bolkiah nyilvánosan válaszolt az őt ért kritikákra, és személyesen jelentette be, hogy felfüggesztik a halálbüntetések kiszabását többek között a házasságtörés és a szodómia tényállása esetén.

Helyi források megjegyzik, hogy mindezektől függetlelnül Azim herceg volt a szultán kedvenc gyereke.

A felfoghatatlanul gazdag herceg vagyonát 5 milliárd dollárra, átszámítva kb. 1500 milliárd forintra becsülik, és ennek megfelelő életet élt. Rendszeresen adott fényűző partikat, ahol szívesen mutatkozott hírességek társaságában. Civilben divattervezéssel és filmproducerként dolgozott.

 

Azim herceg

 

Bár apja döntéseibe nem volt semmilyen beleszólása, a homofób törvény ellen sem tiltakozott. Ahogy most a nekrológok megjegyzik, olyan életet élt meleg férfiként, amely országának LMBTQ lakói számára tilos volt, és abból a pénzből élt, amelyet ezek az emberek is fizettek. Rendszeresen hazalátogatott és a királyi család protokolláris eseményein is mindig részt vett.

Vele ellentétben unokaöccse, Aleem herceg egy Instagram-posztban kritizálta a brutális törvényt annak bevezetésekor. A posztot azonban gyorsan eltávolították, és a hercegről állítólag azóta nem hallani.

A muszlim uralkodócsaládokban egyébként máshol is tabu a homoszexualitás. Omán tavaly elhunyt uralkodója, Kábúsz szultán orientációja nyílt titok volt a hetvenes évek óta, hivatalosan azonban sohasem coming outolt.

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb