Hírek

Meggyilkolták Brazília legismertebb leszbikus aktivistáját

Helyi idő szerint szerda késő este egy elhaladó autóból több lövést is leadtak az éppen hazatérő Mariella Franco közismert brazil politikai aktivistára. A hölgy és sofőrje a helyszínen életét vesztette, asszisztensét kórházba szállították és várhatóan felépül sérüléseiből. Az orvosi jelentés szerint Francót kilenc lövés érte, ebből három a koponyáját roncsolta szét.

Mariella Franco

A 38 éves hölgy Rio de Janeiro nyomornegyedében, egy úgynevezett favelában nőtt fel és egész életében az ott élők jogaiért, a rendőri túlkapások és indokolatlan katonai beavatkozás ellen küzdött. Emellett rendszeresen kiállt az LMBT-közösség mellett, régóta tervezte egy Leszbikus Láthatóság Nap megszervezését.

Hair Aesthetic 728*180

Halála estéjén épp egy, a fekete nők fokozott politikai részvételét és jelenlétét sürgető rendezvényről tért haza.

Francót 2016-ban minden előzetes közvélemény-kutatást megcáfolva beválasztották Rio de Janeiro város közgyűlésébe is, az 51 képviselő közül az ötödik legtöbb szavazatot gyűjtötte be.

Halálának híre több nemcsak szülővárosában, de Brazília több pontján, így Sao Paoloban is tízezreket vitt az utcára.

teleSUR English on Twitter

Brazilians take to the streets in Rio de Janeiro in response to the assassination of Marielle Franco, prominent human rights advocate and leftist councilwoman.#MariellePresente

Previous post

"Nem működik, mégis ragaszkodom!"

Next post

Videó: Csillagot kapott RuPaul a hollywoodi hírességek sétányán