Hírek

Megduplázódott a magyar HIV-fertőzöttek száma

 

Az elmúlt évtizedben megkétszereződött az új HIV-fertőzések és AIDS-esetek száma Magyarországon, és ez az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint aggodalomra ad okot, még akkor is, ha hazánkban a bejelentett új HIV-fertőzések száma az uniós átlag alatt van. Statisztikai adatok szerint 2005-ben százezer emberből egy volt HIV-beteg Magyarországon, 2015-ben százezer lakosra már 2,7 megbetegedés jutott.

Magyarországon az első háromnegyed évben 156 új HIV-fertőzött beteget regisztráltak, 1985 óta 3500 beteg került be a hazai ellátórendszerbe. Az új eseteket főként a 20–49 év közötti felnőttek körében észlelték. A fertőzés elsősorban szexuális kapcsolat útján terjedt, ami fokozottabb erőfeszítéseket követel a megelőző intézkedések ösztönzése terén.

Hazánkban HIV-szűrésre kevesebben járnak, mint a nemzetközileg kitűzött cél. Az egyik legfontosabb eredmény az lenne, hogy a HIV-pozitív emberek 90 százalékát feltárják, így bekerüljenek az ellátórendszerbe, és ne adják tovább a fertőzést másoknak. Komoly problémát jelent, hogy szakemberek becslése szerint egyelőre csupán a hazai HIV-fertőzöttek 30-50 százaléka részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg nem is tudnak a betegségükről.

Ennek ellenére Magyarország viszonylag kedvező helyen áll a HIV és az AIDS elleni küzdelemben: míg a világ és a régió számos országában növekszik a HIV-fertőzöttek száma, addig hazánkban sikerült elkerülni az úgynevezett HIV-robbanást. Az adatok szerint Ukrajnában már 220 ezer HIV-pozitív él, Oroszországban 850 ezer és 1,5 millió közé teszik a számukat, de Lengyelországban is 30 ezerre becsülik a fertőzöttek számát.

 

Previous post

Külcsíny - Megfizethető designer divat

Next post

Az ausztrál szenátus is igent mondott a házassági egyenlőségre