Hírek

Megbukott a népszavazás Romániában

Akárhogy kampányoltak a családvédő egyesületek, Romániában nem írják át az alkotmányt.

Nagy győzelmet ünnepelhet a román LMBTQ közösség – nem változtatják meg az alkotmányban a család fogalmát, így pedig nem lehetetlenítik el, hogy a jövőben az országban is legálissá válhasson az azonos neműek házassága. Vagyis Romániában végül nem a jelenlegi magyar rendszer érvényesülhet.

A hétvégén tartott, az alkotmánymódosításról szóló népszavazáson ugyanis csak a szavazásra jogosultak 18,87 százaléka vett részt – 3 millió 450 ezer ember –, ami messze nem haladja meg a szükséges 30%-ot.

Külön öröm, hogy a legkisebb részvételi arányt azokban a megyékben mérték, ahol többségben vannak jelen magyarok: Kovászna megyében az emberek 4,97%-a, Hargita megyében az emberek 6,19 százaléka járult az urnákhoz. A legnagyobb részvételi arány Dambov megyében volt 17,03 százalékkal.

A Nemzeti Liberális Párt szerint a kudarcért a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt felelős, akik szerintük nem tájékoztatták a polgárokat kellően a referendumról.

A népszavazás létrejöttéért korábban 3 millió aláírás gyűlt össze.

Totálisan feleslegesen.

 

A győzelem már az első napon látszódott, erről itt olvashatsz:

Ilyen Romániában melegként felnőni

A népszavazás előtt a Legfelsőbb Bíróság kijelentette, hogy az LMBTQ családok ugyanazokat a jogokat érdemlik, mint a heterók:

Románia: A meleg családokat ugyanazok a jogok illetik, mint a heterókat – Humen Online

Romániai legfelsőbb bírósága kimondta, hogy az LMBTQ párokat ugyanazok a jogok illetik, mint a heteroszexuálisokat. Az Alkotmányos bíróság kijelentése szerint az LMBTQ pároknak ugyanúgy kijár a privát és a családi élet, mint a heteróknak és fontos lenne elismerni jogaikat mint bíróságilag, mind tövényileg. A döntés még azelőtt az október 6-7-én esedékes nemzeti referendum előtt hozták …

A kolozsvári Pride szervezőjével, aki a román LMBTQ-helyzetről is részletesen mesélt nekünk, itt olvashatsz:

https://humenonline.hu/erdely-sokkal-toleransabb-az-lmbtq-kozosseggel-szemben/

Portré-interjúnk egy Romániában felnőtt meleg fiatalemberrel, Vlad Levente Viskivel:

Ilyen Romániában melegként felnőni

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb