Itthon

Megbocsáthatatlan következmények – Pedagógusok tiltakoznak a homofób propagandatörvény ellen

A nedolgozzingyen.hu oldalon közzétett bejegyzésben tiltakozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Országgyűlés által kedden elfogadott homofób propgandatörvény ellen.

Ez – egyéb súlyos következményei mellett – jó eséllyel teljességgel lehetetlenné teszi a nevelési-oktatási intézményekben történő egyes mentálhigiénés tevékenységeket, tanácsadást, segélynyújtást, mivel a gyakorlatban teljesen felszámolja azt” – olvasható a közleményben. “… a törvényt csak egy paraszthajszál választja el a homoszexualitás, transzneműség kriminalizálásától.

A PDSZ szerint egyáltalán nem világos, és így a jogalkalmazó, azaz a hatóságok, intézmények belátására, józan eszére van bízva, hogy mit jelent a népszerűsítés, mint fogalom. Tapasztalatuk szerint a hatóságok és az intézmények a rettenetesen átpolitizált légkörben hajlamosak a probléma szélsőségesen „konform” kezelésére: a témát tabuvá, nem kívánatossá tehetik a nevelési-oktatási intézményekben.

 

Tüntetés június 14-én a propagandatörvény ellen | Fotó: Bielik István

 

Hozzáteszik, végtelenül káros lenne, ha tiltott népszerűsítésnek minősülne, amikor a pedagógus, pszichológus vagy más szakember például a transzneműség vagy homoszexualitás témakörével, vagy egyáltalán, a nemi identitással, elfogadással és kirekesztéssel kapcsolatos problémákat dolgozza fel a gyerekekkel, diákokkal.

A törvénnyel azonban az a szakszervezet legfőbb problémája, hogy súlyosan stigmatizál. Az a törvény által alkalmazott megfogalmazás, hogy „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés” egész egyszerűen nem ismeri el a diáknak azt a jogát, hogy a születési nemnek nem „megfelelő” önazonossága legyen: elvitatja tőle identitását és mindezek mellett ki is szolgáltatja őt: a nevelés-oktatás rendszere ilyen körülmények között – megfosztva a mentálhigiénés segítségnyújtás lehetőségeitől – képtelen lesz hatékonyan megvédeni a szexuális kisebbségekhez tartozó diákjait, kiszolgáltatva őket adott esetben erőszakos, kirekesztő dinamikáknak.

Csak remélni tudjuk, hogy a honatyák normakontrollt kérnek, majd az Alkotmánybíróság megsemmisíti ezt a sok honfitársunkat súlyosan kirekesztő törvénycsomagot” – olvasható a bejegyzés zárásában.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb