Nagyvilág

Még Oroszországnak is sok volt, betiltottak egy homofób, nőgyűlölő és rasszista szervezetet

Egy orosz bíróság betiltott egy homofób, nőgyűlölő és rasszista szervezetet. A Férfi Állam nevű, mintegy 150 ezer tagot számláló, elsősorban a közösségi médiában kibontakozó nacionalista, patriarchátust népszerűsítő csoportot Nyizsnyij Novgorod Regionális Bírósága hétfőn “szélsőségesnek” minősítette.

A csoport “radikális patriarchátust hirdet, amelynek célja az alkotmányos rend megváltoztatása” – tájékoztatta a vizsgálat folyamán a bíróságot az orosz belügyminisztériumon belül működő, a szélsőségek elleni küzdelemmel foglalkozó központ bűnüldözési egysége. “Ellenzik a jelenlegi politikai rendszert, és úgy vélik, hogy az orosz hatóságok a férfi lakosság kiirtását szervezik.” A Férfi Állam ügyvédei fellebbeznek a döntés ellen.

A szervezet többek között arról is hírhedtté vált, hogy tagjai összehangolt közösségimédia-hadjáratot indítottak olyan cégek és emberek ellen, akik támogatják az LMBTQ közösséget vagy a feminizmust. Júliusban a csoport Anna Mongait újságírónő gyermekeinek “megölésével” fenyegetőzött, miután azonos nemű párral készített interjút tévéműsorában. Augusztusban fenyegetések sorozatát indították egy szusilánc ellen, amiért reklámjukban afro-amerikai férfi és szivárványszínek is feltűntek.

Offline, személyes találkozókon a tagokat közelharcra képezték, valamint fegyverhasználatra. A Férfi Államot Vlagyiszlav Pozdnyakov orosz testépítő alapította 2016-ban. Alig két évvel később két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték “a nőkkel szembeni, az emberi méltóság megsértésére irányuló cselekményekért” – írja a Mediazona.

A Male State felhasználói eredetileg a VKontakte orosz közösségi médiahálózaton működtek, mielőtt 2020-ban kitiltották őket a felületről. A tiltás előtt több mint 150 ezer taggal büszkélkedhetett. Miután több mint 80 ezren átpártoltak a Telegram üzenetküldő alkalmazásra, múlt héten onnan is kitiltották őket.

Egy néhány héttel ezelőtt beterjesztett javaslat szerint hamarosan az LMBTQ szervezetek is szélsőségesnek minősülnének Oroszországban. Jelenleg e listán többek között a Jehova Tanúi egyház és az Iszlám Állam szerepel.

 

Oroszország “szélsőséges” címkét ragasztana az LMBTQ szervezetekre

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb