Kultúra

Még Moszkvában is telt házas koncertet adott a 300 tagú melegkórus

fotó: GMCLA

 

A Gay Men’s Chorus of Los Angeles (GMCLA) 1979-ben alakult, amikor 99 meleg férfi elhatározta, hogy amatőr kórust hoznak létre. Azóta hatalmas utat jártak be, a ma már 310 tagú kórus kiadott 16 lemezt, szerepeltek számos tévésorozatban, felléptek a 2013-as Oscar-gálán, és énekeltek például a hivatalban lévő Bill Clinton amerikai elnöknek.

Ahogy ők voltak az első melegkórus 1991-ben, akik Közép-Európában turnéztak, és szintén az első nyíltan meleg előadók, akiknek telt házas moszkvai koncertjét egy országos orosz tévécsatorna sugározta 1999-ben.

 

A sikerhez vezető utat súlyos tragédia övezi, a nyolcvanas években tomboló AIDS-krízis során a kórus elvesztette eredeti tagjait, csupán kilencen maradtak életben. Hasonlóan például a San Francisco-i kórushoz – pár éve megrázó erejű fotójuk illusztrálta a veszteség méretét.

Ha már szóba kerültek, a San Francisco-i csapat turnéját követte az Egy melegkórus lenn délen című dokumentumfilm, ami a tavalyi Humen Fesztiválon volt látható. Donald Trump elnökké választása után a leginkább homofób déli államokba indultak, hogy hét nap alatt 25 koncertet adva felhívják a figyelmet az igazságtalanságokra.

 

A GMCLA minden évben több koncertet ad, a koronavírus-járvány miatt ez most értelemszerűen csak virtuális formában lehetséges. A magyar idő szerint vasárnap hajnali négykor kezdődő tavaszi koncertjük ingyenes, és az alábbi linken 48 óráig visszanézhető lesz. Aki az alábbi kedvcsináló videókon túl is szívesen megismerkedne velük, azoknak a hivatalos YouTube-csatornájukat ajánljuk, ahol tucatnyi további előadásuk élvezhető.

 

 

 

Az Egyesült Királyság legnagyobb fiúcsapata

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb