Hírek

Még mindig sokan félnek a HIV-vel élőktől

A HIV és a HIV-vel élők társadalmi megítéléséről készített közvéleménykutatást az Amerikai Egyesült Államokban a GLAAD. A felmérés 2.506, 18 évnél idősebb felnőtt bevonásával készült, heteroszexuálisokat és az LMBTQ-közösség tagjait egyaránt kérdezték.

Az eredmény vegyes képet mutat: miközben a válaszadók 88 százaléka szerint az emberek elhamarkodottan törnek pálcát a HIV-vel élők fölött, 59 százalék egyetért azzal az állítással, hogy körültekintőbben kell viselkedni az érintettekkel, nehogy ők maguk is elkapják a vírust.

 

 

Azzal a megkérdezett heteroszexuálisok 92 százaléka egyetért, hogy a HIV-vel kapcsolatos oktatás és megelőzés könnyen elérhető kell, hogy legyen. 93 százalék szerint az ellene való küzdelem kiemelt fontosságú, a HIV-vel élők pedig 91 százalék szerint élhetnek “tartalmas, boldog életet.”

Ha azonban arról lenne szó, hogy az orvosuk, fogorvosuk, vagy egyéb, őket ellátó egészségügyi szakember él HIV-vel, akkor az LMBTQ-emberek 45, a heteroszexuálisok 56 százaléka érezné magát nagyon kényelmetlenül. Más hivatásoknál a számok valamivel jobban, de nem elhanyagolhatóak: tanár esetében LMBTQ-emberek 29, egyéb 34%, borbélynál és fodrásznál LMBTQ-emberek 31, egyéb 51%.

A GLAAD konklúzióul megállapítja, hogy a HIV teljes legyőzéséhez nemcsak a vírus elleni harcban és a gyógymód megtalálásában van szükség, de a vírussal kapcsolatos felvilágosító tevékenységben és a stigmák leküzdésében is.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb