Hírek

Most még 10 év börtön a melegeknek – Megszűnhet Indiában a homoszexualitás büntethetősége

Történelmi döntést hozhat az indiai legfelsőbb bíróság, ami azt is eredményezheti, hogy megszűnik az országban a homoszexualitás büntethetősége.

 

 

A bíróság előtti ügynek látszólag nincs köze az LMBTQ közösséghez, polgárjogi aktivisták a nemzeti Aadhaar-program miatt fordultak a legfelsőbb bírósághoz.

Az Aadhaar a világ legnagyobb biometrikus személyazonosító rendszere, a legfrissebb adatok szerint már több mint 1,15 milliárd indiai kapta meg a 12 számjegyű, egyedi azonosító számát. Csakhogy ezt a számot az adott személy biometrikus és demográfiai adataiból generálják, ezzel pedig az aktivisták szerint sérül az állampolgárok magánszférához és magánélethez való joga.

Az első meghallgatáson a Hindustan Times tudósítása szerint Dhananjaya Y. Chandrachud, az indiai legfelsőbb bíróság tagja elmondta, hogy amennyiben a magánszférához való jogot alapvető jogként ismeri el a bíróság, akkor tarthatatlan például a homoszexualitás büntethetősége. Márpedig 2013-ben épp a legfelsőbb bíróság mondta ki, hogy az LMBTQ közösséget megbélyegző törvény nem ellentétes az alkotmánnyal.

Érdekesség, hogy a javarészt az angolszász jogrendszer szerint működő országban a legfelsőbb bíróság már 1954-ben és 1962-ben is úgy döntött, hogy a magánszférához való jog nem számít az alapvető jogok közé.

A jelenleg érvényben lévő jogszabály értelmében akár tíz év börtönbüntetés is kiszabható homoszexualitás miatt. Melegjogi aktivisták évek óta küzdenek jogaikért a mélyen vallásos, konzervatív indiai társadalomban és az 1860-ban született törvény eltörléséért.

Többször történek már kísérletek a törvény felszámolására. A legtovább egy 2009-es felsőbírósági döntés jutott, amely eltörölte ugyan a törvényt, de 2013-ban az indiai legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette a lépést, mert erről csak a törvényhozás dönthet.

 

Previous post

Tom of Finland (2017)

Next post

Az LMBT-közösség is beszállt az Iszlám Állam elleni harcba