Gasztro

Medvehagyma és D-vitamin a Fortuna utcából

Az már nem kérdés, hogy a tavasz végre beköszöntött. Ezzel arányosan egyre több ruha kerül le az emberekről, végre egyre több mosolygós arcot látni az utcákon, és ismét elfoglalják méltó helyüket a nyári teraszok is, amiket mi is birtokba vehetünk, és élvezhetjük az első tavaszi napsugarak simogatását.

 

 

A teraszozásból természetesen én sem maradhatok ki, és az első fecskék megjelenésével mindig rögvest felfedezek párat. Néha jólesik a belvárosi zajból kicsit kiszakadni, és valami teljesen más irányba indulni, mondhatni friss levegőt szívni. Erre ott van nekem az egyik kedvenc helyem, a budai Vár, valamint az ott található sok jó hely és az éttermek teraszai, amik ilyenkor ugyan már hemzsegnek a finomságokra és napfényre éhes vendégektől, de azért mindig találok olyan pillanatot, amikor nyugodtan tudok üldögélni és beszélgetni. A Fortuna utcában pedig nem is egy, hanem rögtön három kedvenc helyem közül választhatok – hogy végül melyikben kötök ki, igazából alkalomtól és társaságtól függően változik.

A klasszikustól a 21. századi konyháig

A sort a Pest-Buda Terasszal nyitom, amiről már többször olvashattatok tőlem, hiszen házias ízeivel belopta magát a szívembe. A Pest-Buda Vendéglő különálló terasza az étterem mellett, a Hess András tér parkosított részén helyezkedik el, különlegessége pedig, hogy szinte a Mátyás-templom lábánál található, így az egyik legszebb kilátás nyílik innen a templomra, miközben épp a fröccsünket szürcsölgetjük a gesztenyefák árnyékban.

 

 

A Pest-Buda kínálatából pedig – a nagymama konyhájának klasszikusai mellett – egyértelműen a kemencében sült kenyérlángost emelném ki, ami egyedülálló a budai Vár éttermeinek kínálatában. Ha igazán tavaszias ízekre vágytok, akkor a szezon igazi sztárját, a medvehagymát se hagyjátok ki. A Pest-Budában ugyanis medvehagymás túrókrémmel és marinált paprikával is kérhetitek a kenyérlángost.

Ha egy kicsit modernebb fogásokra éheztek, akkor mindössze pár lépést kell megtennetek a 21-es számig, hogy eljussatok a 21 Magyar Vendéglőbe, ahol a békebeli ízeket modern, 21. századi tálalásban kóstolhatjátok meg. A 21 nagy terasza közvetlenül a macskaköves Fortuna utcára néz, így a növényekkel körbeölelt teraszon, egy pohár finom ital mellett üldögélve szemlélhetjük a Várnegyed életét. A jó bor mellé pedig könnyű, tavaszias ebéd vagy vacsora is dukál, ami lehet akár egy tavaszi zöldborsó-rizottó konfitált tojássárgával és parmezánropogóssal, vagy csak egy friss desszert, amelyek közül a sült sajttorta lime sorbet-val igazán üdítő választás.

A romantikus kertből az urbánus teraszig

Nemcsak egyedül vagy barátokkal érdemes a Várnegyed teraszain ebédelni vagy vacsorázni, hiszen természetesen randihelyszínnek is tökéletes választás lehet a budai Vár. A 13. századi épületben elhelyezkedő Pierrot étterem elegáns, romantikus, de mégsem túl feszengős vagy hivalkodó atmoszférája engem azonnal megfogott. Az étterem konyhája alapvetően az Osztrák-Magyar Monarchia klasszikus konyhájára épül, kiegészülve néhány nemzetközi étellel. De hogy a tavasz sztárjánál maradjunk, a Pierrot táblás ajánlatán természetesen szintén szerepel a medvehagyma, mégpedig medvehagyma-krémleves formájában, amit sajtos krutonnal szolgálnak fel.

A Pierrot legkülönlegesebb része azonban a belső kert, ami a legjobb helyszín egy meghitt, elvonulós randihoz, amennyiben igazán romantikus hangulatban, borostyánnal felfuttatott falak között szeretnénk eltölteni egy estét. A szintén táblás ajánlatban szereplő Esterházy torta két személyre pedig egyértelműen arról árulkodik, hogy a Pierrot tényleg randira lett kitalálva. Tehát ha a tökéletes kerthelyiséget kerestitek, hogy meglepjétek a párotokat, akkor jelentem: megtaláltátok.

 

 

A Fortuna utcából kilépve, de a közelében maradva, az Országház utcában található a másik kedvencem, a Baltazár Budapest, amely élénkpiros színeivel és kialakításával igazi urbánus, szexi hangulatú hely. A Baltazár terasza a Vár sürgő forgatagától pár lépéssel távolabb, egy macskaköves kis belső zugban helyezkedik el, ezért amennyiben egy kis nyugalomra vágynánk, akkor ezt a helyet javaslom nektek. Az étterem faszenes tüzelésű Josper-grilljéről pedig garantáltan a legjobb falatok kerülnek a tányérunkra. De a tavaszi ajánlatoknál maradva egy klasszikus desszertet, a túrógombócot ragadnám ki a menüből, amit szezonálisan eperrel és rebarbarával szervíroznak.

Egy kellemes teraszozás után nekem mindig jól esik egy séta a Várból lefelé a városba. De amennyiben nincs kedvetek sétálni, és autóval érkeznétek, akkor az első három óra parkolásotok ingyenes az éttermekben töltött idő alatt. Élvezzétek a napsütést ti is a város leghangulatosabb teraszain!

Erdei Zsolt

Previous post

Meleg pingvinpárral gazdagodott Írország

Next post

Sportmagazin tiltakozik meleg csókkal a homofóbia ellen