Hírek

Mától a bolygó lakosságának háromnegyede él olyan helyen, ahol nem bűn a homoszexualitás

Azt követően, hogy az indiai legfelsőbb bíróság történelmi döntésében ma hatályon kívül helyezte a gyarmati időkből visszamaradt, 1860. évi XVI. törvény hírhedt 377. paragrafusát az azonos neműek beleegyezésen történő szexuális kapcsolatának tiltásáról, érdemes számot vetni a nemzetközi LMB-közösség jogi helyzetével.

 

Ünneplők Indiában a bírósági bejelentést követően

 

Tegnap még 3.17 milliárdan éltek olyan országban, ahol a homoszexualitást törvény büntette. Ez a Föld lakosságának 42 százaléka. Az indiai feljeményeknek köszönhetően a szám 1.84 milliárdra, 24 százalékra csökkent – mivel Kínát követően India a világ második legnépesebb országa a maga 1.3 milliárd lakójával.

Emellett azonban 71 országban (különösen nagy számban Afrikában és Ázsiában, valamint a karibi térség szigetországaiban) továbbra is törvény bünteti a homoszexualitást és az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot, 7 országban (Szaúd-Arábia, Jemen, Irán, Szudán, valamint Szomália, Nigéria és Szíria egyes részei) pedig akár az életükkel is fizethetnek, akik “lebuknak”.

De azt sem szabad elfelejteni, hogy 1.18 milliárd ember pedig olyan országban él, ahol a törvény elismeri a meleg és leszbikus párok házasságát – ez a világ lakosságának 16 százaléka. Ugyanezek a párok 26 országban párként fogadhatnak örökbe gyermeket, további 27 ország pedig lehetővé teszi, hogy egymás vér szerinti gyermekét adoptálják.

Previous post

RENDKÍVÜLI: India többé nem bünteti a homoszexualitást

Next post

Így ünnepelte India a homoszexualitás büntethetőségének eltörlését