Lifestyle

“Másodszor is megtaláltam a boldogságot – ezúttal egy férfival”

A 90 éves Harris Wofford, Pennsylvania állam egyik volt szenátora izgalmas évtizedeken van túl: szolgálta J. F. Kennedy-t, volt Martin Luther King Jr. tanácsadója, és csaknem ötven éven élt házasságban egy csodálatos asszonnyal. Most pedig új kaland várja. 

337EE3F800000578-3556283-image-a-1_1461509446164

Annak alkalmából, hogy nemsokára összeházasodik új párjával, a nála kereken 50 évvel fiatalabb Matthew Charltonnal, Wofford a New York Times-nak írt egy cikket az életéről, amelyben beszámol arról az eseménydús 90 évről, amit eddig maga mögött tudhat.

A történetet 1996-ben kezdi, amikor elveszítette a feleségét, Clare-t, aki leukémiás volt. 48 éven át éltek együtt boldog házasságban, amely alatt három gyermekük született, és az asszony komolyan kivette a részét a kampányolásból is: sokan azt mondták, hogy ha Wofford második indulásakor, 1994-ben a felesége lett volna a jelölt, nyert volna. (Érdekesség, hogy ebben az évben Rick Santorum, az USA egyik hírhedten LMBT-ellenes szenátora halászta el a szenátori széket Wofford elől.)

harris-wofford-Clare-Wofford-wedding

“Mindketten 70 évesek voltunk, amikor a feleségem meghalt” – írja Wofford. – “Úgy gondoltam, hogy már túl idős vagyok hozzá, hogy újra párt találjak. Öt évvel később azonban ott álltam a Fort Lauderdale-i (Florida) tengerparton, és hirtelen elkapott az ihlet.” Ahogy egyedül úszkált, Wofford megismerkedett két férfival, akik közül az egyik Matthew Charlton volt.

“Ahoyg beszélgettünk, teljesen elbűvölt Matthew lényeglátása és gondolatainak mélysége, és nagyon sármos is volt. Már akkor éreztem, hogy olyan ember, akit nagyon szeretnék jobban megismerni. Több évtizednyi korkülönbség volt köztünk, ráadásul teljesen más területeken tevékenykedtünk, de valahogy mégis passzoltunk” – így kezdődött a kapcsolatuk, amely kezdetben csak arról szólt, hogy együtt utazgattak az USA-ban és Európában. Aztán mindketten rájöttek, hogy valami mélyebb alakult ki közöttük.

harriskennedy_t640

Woffordnak saját bevallása szerint csak Clare iránt voltak ilyen erős érzelmei. A pár immár 15 éve él együtt, és mindkettejük családja elfogadja a kapcsolatukat. Wofford nem szeretne címkéket használni arra, hogyan alakult a szerelmi élete hosszú élete során; nem akarja azt sem, hogy 48 évnyi házasságát egy legyintéssel semmisnek tekintség csak azért, mert most egy férfival van együtt.

“A társadalom túl gyakran bélyegez meg embereket mindenféle címkékkel – meleg, hetero, satöbbi. Én nem az alapján sorolom be magam valahová, hogy milyen nemű embereket szeretek. Fél évszázadon át házasságban éltem egy csodálatos nővel, most pedig szerencsésnek mondhatom magam, mert másodszor is rám talált a boldogság.”

A teljes szöveget ide kattintva tudjátok elolvasni.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb